D8, un "G8" musulman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simultan cu summitul G8 din Japonia, în capitala Malaysiei se desfasura reuniunea D8, a statelor musulmane cu economii în curs de dezvoltare. Temele globale abordate au fost cam aceleasi - mai

Simultan cu summitul G8 din Japonia, în capitala Malaysiei se desfasura reuniunea D8, a statelor musulmane cu economii în curs de dezvoltare. Temele globale abordate au fost cam aceleasi - mai putin mesajul transmis fratilor iranieni.

Primul val al actualei globalizari a fost euroatlantic si, în parte, nipon. Urmatoarea etapa se arata a fi sino-indiana, cu aport rusesc, chiar brazilian, mexican sau sud-african - adica din economiile emergente unde tot apar multinationale care devin noii investitori strategici în exploatarea resurselor, industria auto si altele.

De altfel, pentru salvgardarea relevantei mondiale a G8, SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Japonia se pregatesc sa primeasca China, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud în clubul unde a fost deja acceptata si Rusia. Nu este avuta în vedere însa nicio mare economie musulmana - nici macar Arabia Saudita, de la care toti asteapta solu- tia reducerii pretului la petrol.

De fapt, întreaga lume musulmana pare lasata în afara globalizarii - pe care, de altfel, aripa radicala a Islamului o si respinge, dupa ce o demonizeaza pentru propria neadaptare la turnura istoriei economice, tehnologice, sociale, culturale.

Se profileaza însa si o globalizare islamica. Avem, pe de-o parte, infuzia de capital arab în toata lumea. Investit iile fondurilor suverane ale emiratelor în banci si burse vestice au stârnit în Occident temeri politice devenite protectionisme economice.

FMI si BM cer SWF-urilor arabe sa-si investeasca niste procente din sutele de miliarde si în Africa - un soi de responsabilitate corporatista globala, care ar asigura lumea buna de bunele lor intentii.

Capitalul arab este însa bine primit în Asia islamica. Foarte recent, Arabia Saudita s-a aratat interesata sa cultive pa- mânturi asiatice, pentru a-si asigura propria camara. Iar fi nantele islamice - care respecta legea Sharia - au ajuns la 750 miliarde USD, ceea ce le face interesante si pentru bancile nonislamice din Paris ori Singa-pore, nu doar pentru clientii nonmusulmani de pe toate continentele.

Descoperim si dimensiuni economice ale "interna- tionalelor musulmane", de felul Ligii Arabe si Organizat iei Conferintei islamice.

Consiliul de Cooperare al Golfului instituie o piata comuna. Din 1997, Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Malaysia, Nigeria, Pakistan si Turcia se întrunesc anual sub eticheta "Developing Eght" sau D8. Anul acesta, tema ardenta a fost crearea de joint ventures pentru sporirea productiei alimentare, dar si colaborarea întru dezvoltarea de energii alternative, inclusiv utilizarea pasnica a atomului - un semnal de sprijinire a programului nuclear iranian.

Globalizarea este deja si musulmana. D8 aduna tot un miliard de persoane, ca si G8. Spre deosebire, include mari detinatoare de hidrocarburi si benefi ciaza de foarte multa mâna de lucru tânara (si ieftina) - mai nou are si o noua constiinta de grup panislamica, întarita de suspiciunile occidentale.

Optiune sau reactie, ar putea fi însa mai mult o "enclavizare" - precum sistemul fi nanciar islamic în interiorul celui global -, lipsind astfel de ceva resurse si debusee cealalta globalizare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite