Cum reuşeşte Coreea de Nord să vândă arme în ciuda sancţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnal FP. Supus unui regim internaţional de sancţiuni menit să ţină în frâu programul său nuclear, Phenianul recurge la un întreg lanţ de intermediari pentru a ascude provenienţa armelor şi pentru a continua exporturile, a căror valoare se ridică la 1 miliard de dolari pe an.

Oficialii de pe aeroportul Don Muang din Bangkok au descoperit recent într-un avion georgian o încărcătură de 35 de tone de arme nord-coreene: grenade cu propulsie rachetă, lansatoare de rachete sol-aer, precum şi piese de rezervă, în valoare de 18 milioane de dolari.

Cei cinci membri ai echipajului avionului georgian, care raportaseră că transportă echipament de foraj petrolier, au fost arestaţi de autorităţile tailandeze pentru introducerea ilegală de arme în ţară.

Armele care erau destinate Iranului sunt tipice pentru actori non-statali precum Hamas sau Hezbollah sau organizaţii militante din Africa, scrie Des Carney într-o analiză pentru ISN.

Reţea transnaţională

Un raport al grupului de experţi ONU care analizează eficienţa regimului de sancţiuni impuse Coreei de Nord arată că Phenianul dispune de o reţea internaţională foarte sofisticată de achiziţionare şi vânzare de arme şi echipamente militare. Cel mai adesea sunt folosite metode precum falsificarea actelor, etichetarea eronată şi utilizarea unui număr mare de intermediari, mai ales de companii-căpuşă, pentru a nu dezvălui provenienţa şi destinatarul.

„Atunci când un stat este supus unor sancţiuni ONU, nivelul de comerţ calndestin şi ilicit creşte. Deoarce comerţul este criminalizat, modelele comerciale s-ar putea schimba, dar cercetările făcute în spaţiul ex-iugoslav şi în Irak arată că autorităţile nu vor opri comerţul pentru că o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU l-a declarat ilicit", explică Hugh Griffiths, expert în probleme de trafic cu arme în cadrul Institutului Internaţional de cercetare pentru pace din Stockholm.

În opinia sa, aproape toţi cei implicaţi în transferuri ilegale de arme, sunt „oameni de afaceri legitimi în 98% din timp", dar se disting de ceilalţi prin falsificare de documente şi prin folosirea unui număr de sub-contractori şi de companii de faţadă.

Pentru detalii şi subiecte adiacente, consultaţi şi:

BBC: Koreas end Kaesong estate talks without progress

A South Korean think tank, the Korea Institute for National Unification, predicted unrest and a military coup, popular uprising, a massacre or mass defections after North Korean leader Kim Jong Il dies.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite