CRPE – consilier non-partizan pentru alegerile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Băsescu nu este singurul subiect posibil legat de alegerile pentru Parlamentul European. Recent înfiinţatul Centru Român de Politici Europene, face cel puţin două recomandări « pentru alegeri europene cu adevarat democratice ».

Statutul de membru al UE are şi costuri, nu doar beneficii. Bătăile de cap nu sunt costuri obligatorii, dar pot aduce beneficii – şi autorului, şi ţării. Cu ce participă euro-reprezentanţii României la dezbaterea de idei din Parlamentul European? Indiferent de răspuns, şi România este obligată să organizeze în iunie alegeri pentru PE, alături de celelalte 26 de state membre.

Putem vota pe cine vrem?

Noi cu cine votăm? Iar liste gata făcute de partide sau candidaţi din oferta partidelor? Recent înfiinţat, de experţi cu plictisitorul interes pentru politici publice europene, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) propune schimbarea sistemului de vot pentru ca alegătorii să poată alege între candidaţii aceluiaşi partid şi 2) un angajament din partea candidaţilor că nu vor părăsi Parlamentul European până la sfârşitul mandatului obişnuit.

De ce? Ca să nu revenim pentru alegerile europene la sistemul la care am renunţat pentru alegerile naţionale. “Dar nu trebuie în mod necesar să fie aşa, nu este o cerinţă europeană, cum spun anumite voci publice”, apreciază primul Memo al CRPE.

Conform datelor prezentate de CRPE, 18 ţări din cele 27 ale UE permit alegătorilor să aleagă între candidaţi individuali sau să schimbe ordinea pe listele de partid. « Recentele scandaluri privind întocmirea listelor la PDL, dar şi frământările din PNL şi PSD ar arăta altfel dacă publicul ar putea alege între candidaţi, nu doar să accepte sau nu lista făcută de partide », sugerează comunicatul de lansare al Centrului.

Recordul la dezertori

În al doilea rând, CRPE arată că România este campioana Europei în ceea ce priveşte numărul de euro-parlamentari care renunţă la mandat. Un sfert din cei aleşi în 2007 au renunţat la mandat în numai doi ani. Spre comparaţie, media pe toată UE este de 13%, pentru cinci ani de mandat (ultimele alegeri europene au avut loc în 2004, cu excepţia României şi Bulgariei, ajunse mai târziu în club). Studiul CRPE arată care este situaţia îm fiecare stat membru.

Alte recomandări din partea CRPE: organizarea de alegeri la nivel regional, organizarea de alegeri preliminare pentru desemnarea candidaţilor, nesuprapunerea scrutinului european cu alte forme de consultare electorală interne.

Raportul CRPE este realizat de Cristian Ghinea, director al Centrului, cu contribuţia Marinei Popescu, expertă afiliată, şi a lui Florin Poenaru, asistent de cercetare.

În termeni proprii, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a fost înfiinţat în 2009 de un grup de experţi, având ca obiectiv afirmarea unui rol mai pregnant al României în Europa, prin furnizarea de expertiză de politici publice. Misiunea CRPE este promovarea României drept un actor coerent şi influent în stabilirea agendei publice şi în formularea de politici în cadrul UE, şi continuarea procesului de europenizare a României, prin bună guvernare, expertiză şi dezbateri publice informate. OK.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite