Bătălia pentru Polul Nord ajunge şi la Polul Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Animalele şi habitatul natural din Oceanul Îngheţat sunt grav ameninţate nu numai de încălzirea climatică, vânătoarea ilegală şi creşterea fără precedent a numărului de turişti, ci

Animalele şi habitatul natural din Oceanul Îngheţat sunt grav ameninţate nu numai de încălzirea climatică, vânătoarea ilegală şi creşterea fără precedent a numărului de turişti, ci şi de interesele ţărilor care au pus un picior în Antarctica.

Anul trecut, s-a încins bătălia mondială pentru resursele şi căile navigabile ale Polului Nord.

Mai multe ţări au însă revendicări teritoriale chiar şi în zona antarctică, dar prea nu au cui le face. Mai mult, se revendică cam aceleaşi bucăţi din Polul Sud. Până acum există doar un Tratat al Antarcticii, din 1959, menit să prevină incursiunile militare pe acest continent. Membrii tratatului se întâlnesc anual şi fac recomandări, dar nu există o autoritate care să le şi pună în aplicare.

Dincolo de interesele politice şi geopolitice ale diferitelor ţări ajunse la Polul Sud, nu poate fi ignorat că Antarctica este un habitat cu o faună ameniţată de vânătoarea ilegală şi de afluxul turistic.

Speciile protejate şi vânate

Uciderea ilegală a balenelor protejate, în scopul cercetărilor ştiinţifice sau a comercializării cărnii, grăbeşte dispariţia unor exemplare şi aşa pe cale de dispariţie.

Greenpeace a trimis nava Esperanza în urmărirea balenierelor japoneze ieşite la vânat în Oceanul de Sud şi a cerut ajutorul guvernului australian în acest scop, scrie New Zeeland Herald.

Japonia vrea să omoare peste 1000 de balene în acest sezon de vară australă, sub pretextul unui program de cercetare ştiinţifică.

Militanţi Greenpeace din multe ţări printre care Austria, Noua Zeelandă, Filipine, SUA, Canada, Brazilia, Franţa, Germania - şi chiar din Japonia incriminată - s-au urcat la bordul Esperanzei pentru a urmări balenierele japoneze.

Ecologie electorală

Mai mult, cunoscuta organizaţia de protecţie a mediului, alături de Societatea de protecţie a delfinilor şi alte asemenea asociaţii au cerut noului guvernul australian să-şi îndeplinească promisiunea electorală de apărare a balenelor.

"Ca o măsură imediată de protejare a balenelor, organizaţiile cer ministrului australian al mediului să elaboreze un protest formal în baza Convention on International Trade in Endangered Species (CITES), legat de uciderea balenelor cu cocoaşă de către japonezi", spune directorul executiv al Greenpeace, Steve Shallhorn. Convenţia interzice comerţul cu carne de balenă, care aparţine unei specii protejate.

Greenpeace a mai cerut noului cabinet australian laburist, condus de premierul Kevin Rudd, să folosească nave şi avioane pentru a monitoriza vânătoarea de balene şi pentru a strânge dovezi privind încălcarea convenţiilor de protecţie a unor specii de către unele ţări. Dar nava " Vikingul oceanic", despre care Ministrul de Externe australian, Stephen Smith anunţase pe 19 decembrie că va porni în câteva zile pe urma balenierelor japoneze, nu a plecat nici până astăzi din portul Fremantle - informează Sydney Morning Herald.

Ecologiştii australieni au criticat Guvernul pentru că nu face nimic pentru oprirea măcelăririi balenelor. Chiar dacă la nivel diplomatic, guvernul australian a comunicat oficialilor japonezi opoziţia sa fermă faţă de omorârea balenelor şi a încercat să găsească soluţii într-un cadru instituţionalizat precum Comisia Internaţională de conservare şi protecţie a balenelor, membrii executivului de la Sydney nu au dat nici o explicaţie legată de motivul pentru care întârzie să trimită o navă sau un avion pentru monitorizarea vânătorii de balene.

Înghesuiala turiştilor pune în pericol habitatul

O altă problemă cu care se confruntă Antarctica este numărul mare de turişti care se îndreaptă spre Polul Sud. Experţii se tem că această creştere constantă a numărului de turişti poate duce la accidente grave şi la catastrofe naturale. "În conformitate cu protocolul asupra protejării mediului, toată Antarctica ar trebui să fie o rezervaţie, dedicată ştiinţei şi protecţiei sălbăticiei şi mediului înconjurător", spune Jim Barnes, director executiv al The Antarctic and Southern Ocean Coalition, citat de canoe news.

Numărul de turişti a crescut de la 6.700 în sezonul 1992-93 la 29.500 în ultimul sezon, relatează Asociaţia operatorilor turistici în Antarctica.

Pentru a reglementa turismul pe acest continent, astfel încât să se prevină catastofe - precum cea a scufundării recente a unui vas de croazieră canadian -, şi pentru a nu pune în pericol mediul, a fost fondată Asociaţia Internaţională a Operatorilor Turistici în Antarctica. Însă companiile din statele care nu sunt membre ale acestei asociaţii nu ţin seama de aceste reglementări. În plus climatul de la pol, vânturile, ceaţa, gheaţa şi marea imprevizibilă pun în pericol vasele care nu sunt echipate corespunzător. Deşi unii membri ai tratatului au cerut interzicerea accesului marilor vase de croazieră în Oceanul Îngheţat, nu au fost luate măsuri concrete în acest sens.

Pinguinii se topesc

Dincolo de efectele nocive pe care le are asupra habitatului uman, încălzirea climatică a dus şi la dispariţia unor întregi populaţii de pinguini, constată un raport al World Wildlife Fund (WWF), citat de RIA Novosti. Raportul prezentat la conferinţa ONU pentru schimbarea climatică internaţională de la Bali susţine că topirea calotei glaciare din Antarctica distruge habitatul pinguinilor şi sursele lor de hrană. Siteul www.panda.org arată că în nord-vestul coastei peninsulei antarctice, unde încălzirea a avut cele mai dramatice efecte, populaţiile de pinguini Adelie au scăzut cu 65% în ultimii 25 de ani.

Potrivit WWF, peninsula antarctică se încălzeşte de cinci ori mai repede decât rata medie de încălzire globală.

Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre acest subiect, consultaţi şi:

MSNBC: New dinosaur discovered in Antarctica

Yahoo news: Passenger jet makes historic landing in Antarctica: officials

BBC: Diary: Jonah and the whale-chasers

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite