Apocalipsa după FP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extras FP România nr. 10. Cincisprezece somităţi internaţionale ale zilei anunţă o serie de schimbări dramatice, aflate deocamdată în umbra crizei economice globale. „Nu putem prezice viitorul. Dar ştim că va fi mult diferit de ziua de astăzi. Pregăteşte-te pentru o lume a schimbării. Pregăteşte-te pentru Marea Schimbare care va urma!" – îndeamnă invitaţii Foreign Policy.

(…) Schimbări structurale masive ale capitalismului însuşi se pregătesc cu siguranţă, în condiţiile în care industria financiară, odată puternică, este acum „în genunchi” iar fundamentalismul de piaţă se diminuează. În politica mondială, puterea este poate în curs de fragmentare, dar o Americă umilită este pregătită - deşi nu pare - să devină beneficiara crahului pe care vrăjitorii săi financiari l-au creat. 

Citiţi şi
Minunata lume 2009

Creşte gradul de conştientizare a vulnerabilităţii planetei, dar poate nu destul de repede pentru a combate deteriorarea mediului înconjurător. Iar în noul domeniu al bioingineriei, savanţii îşi perfecţionează mereu tehnologiile care ar putea altera pentru totdeauna ideea de „uman”.

Inovaţia poate fi o sabie cu două tăişuri. Carnegie, Rockfeller şi alţii ca ei, din a doua parte a secolului 19, s-au transformat în capitaliştii lui Teddy Roosevelt de la începutul secolului 20.

Progresele inginereşti ale anilor ’30 au ajutat la transformarea celui de-al Doilea Război Mondial într-o baie de sânge. Iar contractele derivate pentru creditele neperformante şi debitele colaterale ale începutului acestui deceniu au devenit arme financiare de distrugere în masă în 2008. Ne putem aştepta ca ceea ce urmează să aibă, de asemenea, şi o parte „întunecată”.

Rescrierea codului vieţii 

(…) Codul vieţii şi alte tehnologii aplicate, cum ar fi robotica, sunt poate cele mai puternice pârghii pe care oamenii le-au avut vreodată. Capacitatea de a adopta şi de a se adapta la aceste tehnologii va determina în cele din urmă cine devine, sau rămâne, puternic şi bogat la scară individuală, naţională şi regională.

Este baza pentru viitorul Ford, Intel, Microsoft şi Google. Boston, San Diego, Rockville şi Silicon Valley, ca să nu mai pomenim de Beijing, Singapore şi Seoul, continuă să investească în acţiuni care au legătură cu ştiinţa vieţii, care sunt mai performante decât acţiunile în alte industrii.

Dar chiar şi suişurile şi coborâşurile naţiunilor şi regiunilor pot fi relativ mici în comparaţie cu scara finală a schimbării. O dată ce începem să scriem şi să citim codul vieţii, devenim, treptat, o specie diferită; evoluăm de la Homo sapiens la Homo evolutis, o fiinţă umană care îşi construieşte deliberat propria evoluţie şi pe aceea a altor specii. Şi acesta este ultimul tsunami. - Juan Enriquez, autorul cărţii As the Future Catches You.

Managementul chimic al furiei

Societatea noastră înzestrată tehnologic târăşte în permanenţă după sine unii „indezirabili”. Imaginează-ţi acum o lume în care fiecărui nou-născut i se implantează imediat o capsulă la subraţ. În ea se află monitoare, mici cantităţi de hormoni, un transmiţător wireless şi un receptor.

Dispozitivul este alimentat de o baterie asemănătoare celei de ceas. Înlocuirea chirurgicală a capsulei la fiecare cinci ani este obligatorie, aplicată strict şi, pentru că este foarte ieftină, plătită de stat.

Începând de la naştere, niciun moment din viaţa unei persoane nu va rămâne nemonitorizat. La fiecare colţ de stradă, la intrarea în fiecare casă, poate chiar în fiecare cameră şi sub fiecare pat, va exista o cutie de metal, închisă ermetic şi suficient de solidă  pentru a preveni furtul. Fiecare cutie va conţine un receptor şi un transmiţător conectate la un computer central. De fiecare dată când o persoană trece pe lângă cutie va fi emis un raport electronic.

El va conţine ceva de genul acesta: „Nivelul hormonului de furie din fluxul sanguin al Nr. KJ-090679883 este uşor crescut. Este necesară injectarea a 21 de miligrame din antidotul relevant pentru prevenirea manifestării violente.” (…) - Martin van Creveld, istoric militar israelian şi autor al cărţii  The Culture of War.

Neomedievalismul

Mulţi văd criza economică globală drept o dovadă că trăim într-o singură lume. Dar în timp ce statele fac eforturi să îndrepte relele făcute de stăpânii corporatişti ai Universului, ele ne duc direct înapoi către un viitor care nu arată mai bine decât un nou Ev Mediu, acea perioadă de mai multe secole de conflicte amorfe, din secolul al V-lea până în secolul al XII-lea, când oraşele-state însemnau la fel de mult ca ţările.

Statul nu este astăzi un fenomen universal reprezentativ, în cazul în care a fost vreodată. Deja, miliarde de oameni trăiesc în conglomerate imperiale cum este Uniunea Europeană, Marea Sferă de Co-Prosperitate Chinezească şi emergenta Uniune Nord-Americană, unde capitalismul de stat a devenit ceva normal. Cel puţin jumătate dintre membrele ONU, circa 100 de ţări, abia dacă pot fi considerate suverane responsabile.

Miliarde de oameni nu sunt siguri cine sunt adevăraţii lor lideri, dacă sunt lorzii feudali locali sau executivii corporatişti aflaţi la mare distanţă. În Egipt şi India, alegerile democratice s-au redus la licitaţii. Securitatea şi bunăstarea nu sunt numai promisiuni de campanie; ele sunt campania. Fragmentarea societăţilor din interior este clară: de la Bogotá la Bangalore, comunităţile împrejmuite cu gard şi cu sistem de securitate privată sunt din ce în ce mai multe. (…)

Există feţe pozitive ale unei lumi unde fiecare om poate fi o naţie el însuşi. Echivalenţii postmoderni ai familiei Medici, cum sunt Bill Gates, Anil Ambani, George Soros şi Richard Branson iau pe cont propriu tratarea epidemiilor, conduc oraşe corporatiste, subminează regimuri autoritare şi sponsorizează cercetarea pentru salvarea climei. Dar Evul Mediu a fost la bază o perioadă de frică, incertitudini, nenorociri şi violenţe.

La fel şi perioada care a urmat. SIDA şi SARS, terorismul şi pirateria, cicloanele şi creşterea nivelului mării - nu mai este clar cum să investeşti în viitor, sau în ce viitor să investeşti. Găsirea unui mod de a răspunde acestei noi lumi va lua cel puţin decenii. Viitoarea Renaştere este încă departe. - Parag Khanna, cercetător senior la New America Foundation şi autor al cărţii The Second World: How Emerging Powers Are Redefining Global Competition in the Twenty-First Century.

Alte mari schimbări care vor veni

Educaţie personalizată. Un salt cuantic la învăţătură va permite oricui să ajungă în fruntea clasei. De Howard Gardner
Fericirea Vilele moderne şi jeep-urile nu ne-au îmbunătăţit viaţa. Pierderea lor însă, s-ar putea să facă acest lucru. De Barry Schwartz 
Diminuare Marea Finanţare este pe cale să devină mult mai mică. De Mohamed A. El-Erian
America Cel mai probabil mare câştigător al conflagraţiei? Incendiatorul care a aprins focul. De Michael Lind
Africa Cel mai sărac continent se dezvoltă. Cu adevărat. De Dambisa Moyo
Rezilienţa Dacă am învăţat ceva din criza financiară, este că sistemele fragile pot eşua catastrofal. De Jamais Cascio
Biocombustibili mai buni Energia de generaţie următoare e pe drum. De Louise O. Fresco
H20 Apa este noul aur, iar câteva ţări şi companii cunoscătoare deja mizează pe acest lucru. De Peter Brabeck-Letmathe
Altele la fel Cum va arăta lumea mâine? Mult asemănătoare cu cea de azi. De Raymond Fisman

Fragmente din dosarul de copertă al ediţiei nr. 10 a FP România, la standuri din 11 mai.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite