Ahmadinejad atacă o redută universitară/ Întrebare FP: ce partidă susţine cea mai mare universitate privată din România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabăra preşedintelui încearcă să-şi extindă controlul şi asupra celei mai mari universităţi private din Iran, vechi fief al celor percepuţi ca reformişti.

De fapt, şi preşedintele Mahmud Ahmadinejad e reformator, nu doar opozanţii săi; mai mult, poate afirma că e şi în opoziţie. După ce a dat noi puteri politice gardienilor revoluţiei, din care se trage, acum ocupă insistent de reforma sistemelor politice paralele.
Ultima luptă între liderii iranieni, acompaniaţi de partizanii lor, se duce pe câmpul universitar. Parlamentarii preşedintelui încearcă să plaseze reprezentanţi ai guvernului în consiliul Universităţii Azad din Teheran, mega-şcoală superioară iraniană care adună circa 1,5 milioane de studenţi şi câteva miliarde de dolari de la aceştia. În ultimii 30 de ani, Azad a trecut drept centru de suport al fostului preşedinte Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, un important rival al preşedintelui rămas cu greu în funcţie. Puternica tabără Ahmadinejad îl acuză pe Rafsanjani că a permis utilizarea resurselor universităţii în protestele de anul trecut şi încearcă să-i ia puterea asupra lor.
Deocamdată, parlamentarii iranieni au respins tentativa guvernamentală – votul a fost asistat de parlamentarii disidenţi şi de studenţi. Preşedintele şi-a trimis apoi oamenii să protesteze în faţa Majlisului (Parlamentul de la Teheran). Liderul parlamentului, Ali Larijani, alt adversar al preşedintelui ţării, a dezavuat presiunile din stradă. Dar toată lumea ştie că în cazul în care incontestabilul Consiliu al Gardienilor Revoluţiei va ratifica legea, toată lume va trebui să i se supună.


Întrebarea FP
Ce susţine cea mai mare universitate privată din România? Vreo ideologie, vreo tabără politică?
Dar celelalte universităţi româneşti? – de stat, private, cu sau fără performanţe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite