Abhazia părea cuprinsă doar de febra Olimpiadei ruse...

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar câteva zile înaintea izbucnirii luptelor din Georgia, interesul Rusiei pentru regiunile separatiste rusofile era vizibil mai mult ca "soft power", prin numeroase investiţii sau

Cu doar câteva zile înaintea izbucnirii luptelor din Georgia, interesul Rusiei pentru regiunile separatiste rusofile era vizibil mai mult ca "soft power", prin numeroase investiţii sau acordarea de paşapoarte.

De exemplu, companii ruse pregăteau de zor Abhazia să participe la desfăşurarea Olimpiadei de Iarnă de la Soci, din 2014. Republica auto-proclamată considera JO o şansă de a arăta lumii că există. Lumea o descoperă acum pe harta războielor din Caucaz.

Suhumi, 20 iulie 2008 - Chiar dacă frumuseţea naturală abundă în această regiune separatistă de la Marea Neagră, peisajele nu sunt însoţite de un aeroport comercial sau de bancomate.

După o blocadă economică de 13 ani, puterea de cumpărare a localnicilor şi diversitatea produselor este limitată. Oficialii susţin că Abhazia are trei ani la dispoziţie să repare infrastructura, să-şi redeschidă aeroportul principal şi să-şi modernizeze hotelurile şi serviciile financiare.

Această muncă - în diferite forme şi cu o asistenţă rusă considerabilă - a început deja. În centrul oraşului Suhumi, capitala abhază, licăreşte o mică staţie de tren, lângă originalul din epoca lui Stalin, care aminteşte că regiunea era o destinaţie de vacanţă a epocii sovietice. Cu o sală de aşteptare pictată cu acuarele de Abhazia, staţia este opera Companiei de Transport Soci, o firmă privată ale cărei trenuri vor circula zilnic între Ochamchira, în sudul Abhaziei, şi Soci.

După trenuri, urmează avioanele. Aflat la capătul unui drum sinuos, bogat în vegetaţie sub-tropicală, Aeroportul Babushera din Sukhumi, închis după războiul din 1992-1993 cu Tbilisi, nu pare în măsură să primească regulat pasageri de zbor. Organizaţia internaţională pentru aviaţie civilă, o agenţie a ONU, a avertizat că redeschiderea aeroportului ar putea atrage sancţiuni împotriva companiilor aeriene participante.

Tbilisi s-a făcut ecoul acestor ameninţări. "Dacă este nevoie de el pentru JO, se va deschide," prezice Beslan Baratelia, vicepreşedinte al Partidului Dezvoltării Economice din Abhazia. "Guvernul rus ar putea organiza o companie care să opereze zboruri limitate", a mai spus el.

Anexă olimpică

La Tbilisi, analiştii şi oficialii georgieni susţin zeflemitori că orice tentativă de a pregăti Abhazia pentru Olimpiadă este, de fapt, un gest interesat al statului şi investitorilor ruşi - o dovadă în plus că Rusia se străduieşte să anexeze teritoriul abhaz.

Liderii abhazi au altă părere legată de ajutorul acordat Abhaziei de către ruşi. Ei susţin că asistenţa financiară rusă pentru JO de la Soci nici nu va pune pe picioare economia abhază, nici nu va ştirbi independenţa autoproclamată a regiunii separatiste.

Se pare că Abhazia va fi folosită ca un centru de provizii pentru JO de la Soci. Priorităţile regiunii sunt furnizarea de materiale de construcţie către Soci - mai ales piatră şi ciment - şi dezvoltarea de facilităţi pentru transportul încărcăturilor pe apă către satul olimpic. Încurajarea unui număr mare de turişti care să viziteze atracţiile culturale ale regiunii se situează pe locul trei în topul priorităţilor, a explicat Kristina Ozgan, ministra de facto a Economiei abhaze.

Proba turistică

Oficialii abhazi cred că seria de explozii de la începutul verii au fost menite să le reamintească investitorilor şi turiştilor că Jocurile Olimpice de la Soci vor avea loc la numai 22 de km nord de un teritoriu disputat. Oficialii georgieni au negat categoric orice implicare în aceste explozii.

Hotelierii recunosc că numărul de turişti este mai scăzut anul acesta. În 2007, Abhazia a înregistrat un record de 2 milioane de turişti.

Tensiunile cu Georgia or fi gonit pe câţiva turişti ruşi, dar în staţiunea nordică Gagra, o Meccă pentru comerţul de vară al Abhaziei, câteva sute de turişti erau încă la plajă (la începutul lunii august - n.red.). "Suntem ruşi. Suntem obişnuiţi cu incertitudinea," a comentat Volodya, un mecanic între două vârste, cu pălărie de marinar, privindu-şi prietenii cum conduc o barcă gonflabilă în formă de banană.

Faptul că o companie rusă de construcţii renovează Hotelul Abhazia din Gagra sugerează că şi alţii împărtăşesc acest raţionament. Deşi o explozie în domeniul imobiliar similară nebuniei construcţiilor care a cuprins Tbilisi sau Batumi nu a avut încă loc, piaţa abhază de real estate începe deja să se încălzească pentru Jocurile Olimpice. "Situaţia în Abhazia s-a schimbat după anunţul că JO din 2014 vor avea loc la Soci", spune economistul Baratelia.

Se estimează că preţurile caselor s-au dublat. Între timp, companiile ruse cumpără pământ pentru dezvoltare nu numai în Gagra, dar şi în apropiata staţiune maritimă Pitsunda. Baratelia spune că în afara Gagrei vor fi construite sate temporare pentru aproximativ 20.000 de muncitori care vor servi Olimpiada de la Soci.

Potenţialul de construire - chiar dacă doar pe termen scurt - nu poate decât să aducă bucurie la Suhumi, la fel de multă pe câtă supărare la Tbilisi. "Turismul este mai bun decât petrolul şi suntem foarte norocoşi", declara adjunctul Ministrului de abhaz externe, Maxim Gunjia.

Elizabeth Owen este editorul pentru Caucaz al EurasiaNet (www.eurasianet.org).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite