O femeie, şefa spionilor columbieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria del Pilar Hurtado a fost numărul doi al DAS Pentru prima oară în istoria Columbiei, o femeie a fost desemnată să conducă serviciile de informaţii, puternic afectate de

Maria del Pilar Hurtado a fost numărul doi al DAS

Pentru prima oară în istoria Columbiei, o femeie a fost desemnată să conducă serviciile de informaţii, puternic afectate de scandaluri de corupţie şi bănuite de "cârdăşie" cu traficanţii de droguri.

Preşedintele Alvaro Uribe a numit-o în funcţia de director al Departamentului pentru Securitate Columbian (DAS) pe Maria del Pilar Hurtado, avocat şi director adjunct în cadrul aceleiaşi agenţii. Fostul director, Andres Penate, a demisionat din funcţie luna trecută, pentru a prelua un post în sectorul privat.

Hurtado este specialistă în negocieri şi relaţii internaţionale şi, potrivit unor surse apropiate preşedintelui columbian, "înţelege foarte bine" politica lui Uribe. Femeia va prelua şefia agenţiei, care, la sfârşitul anului 2005, a fost zguduită de un puternic scandal.

Atunci, bănuielile privind infiltrarea grupărilor paramilitare de extremă dreaptă l-au obligat pe directorul de la acea vreme, Jorge Noguera, să-şi dea demisia. El a fost condamnat ulterior la închisoare pentru legături cu miliţiile extremiste.

Maria del Pilar Hurtado este considerată unul dintre principalii oameni care au contribuit la procesul de reformare a agenţiei, care a început în 2006. Hurtado a fost, în perioada 2003-2005, consilier în cadrul Ministerului Apărării de la Bogota.

Uribe, unul dintre cei mai devotaţi aliaţi ai Washingtonului din America Latină, a fost supus la presiuni, după ce un document oficial îl acuza pe generalul Mario Montoya, comandantul armatei columbiene şi apropiat al preşedintelui, de legături cu grupările paramilitare.

Potrivit "Los Angeles Times", informaţia care îl priveşte pe Montoya figurează într-un raport care a circulat recent în cadrul CIA. Documentul afirmă că generalul Montoya şi un grup paramilitar au planificat şi au pus în aplicare în 2002 o operaţiune de eliminare a membrilor gherilelor marxiste din regiunea Medellin. Cel puţin 14 persoane au fost ucise în cadrul operaţiunii şi, potrivit opozanţilor lui Uribe, zeci de persoane sunt date dispărute din aceeaşi perioadă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite