Povestea de succes a artistului de grafitti angajat de Facebook. Decorarea sediului i-a adus 200 de milioane de dolari!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul pasionat de grafitti a acceptat, în urmă cu 7 ani, să încaseze acţiuni Facebook în loc de bani pentru a picta primul sediu Facebook. Acum, are 200 de milioane de dolari.

Acţiunile Facebook vor începe probabil să fie tranzacţionate în mai. Un motiv important pentru David Choe să se felicite pentru alegerea făcută în urmă cu şapte ani. La vremea respectivă, mişcarea nu părea tocmai inspirată.


În 2005, desenatorului de grafitti David Chloe (35 de ani) i s-a cerut să picteze pereţii primului sediu al Facebook, din Palo Alto. A acceptat acţiuni ale companiei contra muncii sale. Preşedintele de atunci al Facebook, Sean Parker, i-a oferit contravaloarea în acţiuni a câtorva mii de dolari. Chloe considera că ideea este "ridicolă şi fără sens", dar a acceptat, scrie New York Times.
Acum, odată cu listarea la bursă a companiei, e un om putred de bogat: acţiunile sale valorează 200 de milioane de dolari. Cu alte cuvinte, pictura de la sediul Facebook "valorează" mai mult cât un Da Vinci. Este doar unul dintre cei peste 1.000 de consilieri şi colaboratori ai Facebook care sunt pe cale să devină multimilionari. Cei mai mulţi dintre ei au fost plătiţi în anii de început ai companiei cu procente între 0,1 şi 0,25 din valoarea companiei. Acum, aceste procente se traduc în zeci sau chiar sute de milioane de dolari.

image


David Chloe a refuzat să fie intervievat în legătură cu trecutul legat de reţeaua de socializare. Acum, este un artist de succes. A făcut grafitti pentru campania prezidenţială a lui Barack Obama şi a desenat coperţile albumelor unor muzicieni de succes: Jay-Z şi Linkin Park.
Chloe, care locuieşte în prezent la Los Angeles, s-a dus recent la cartierul general al Facebook din Menlo Park pentru a mai face o operă cu sprazuri colorate pe pereţi. A fost ajutat chiar de preşedintele Mark Zuckerberg (27 de ani).

image

Artistul este stângaci şi a declarat recent pentru o revistă că din această cauză a dezvoltat "un stil murdar". Câteodată, îşi foloseşte propriul sânge pentru a picta, a recunoscut el.

image

Compania, care şi-a depus cererea pentru a fi listată la bursă (sub indicele FB), este evaluată la circa 100 de miliarde de dolari. La o primă "strigare", speră să vândă acţiuni în valoare de 5 miliarde de dolari. Preşedintele Zuckerberg, deşi deţine doar un sfert din acţiuni, va controla 57% din voturi. Tânărul "valorează" deja 17 miliarde de dolari. Ceilalţi doi cofondatori ai Facebook au devenit şi ei miliardari: Sean Parker, primul preşedinte (31 de ani), are 4% din Facebook, ceea ce se traduce în 2,1 miliarde de dolari. Celălalt cofondator, Eduardo Saverin (29 de ani), valorează, odată cu listarea pe bursă, un pic mai puţin de două miliarde.


Facebook în cifre:
845 de milioane de utilizatori
483 de utilizatori care intră zilnic
668 de milioane de dolari profit în 2011
3,7 miliarde de dolari venituri în 2011
85% din aceste venituri vin din publicitateîn 2011

VIDEO: Artistul pictează un alt sediu Facebook, împreună cu Zuckerberg

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite