Cel mai mare exod din istoria Louisianei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uraganul Gustav a lovit ieri-dimineaţă coasta aproape pustie a Golfului Mexic, după ce 90% din populaţia locală a fugit din calea "furtunii secolului" Centrul uraganului Gustav, care a

Uraganul Gustav a lovit ieri-dimineaţă coasta aproape pustie a Golfului Mexic, după ce 90% din populaţia locală a fugit din calea "furtunii secolului"

Centrul uraganului Gustav, care a făcut deja peste 80 de victime în insulele caraibiene, a ajuns ieri pe coasta americană, evacuată aproape în totalitate.

Teama de un nou Katrina i-a făcut pe primarul New Orleansului, Ray Nagin, şi pe guvernatorul statului Louisiana, Bobby Jindal, să ordoneze şi să reuşească o evacuare masivă.

Circa 90% din populaţia care locuieşte în sudul Louisianei, aproximativ 2 milioane de oameni, a fost evacuată, exodul fiind cel mai mare din istoria statului Louisiana. Alte zeci de mii de oameni au părăsit zonele de litoral ale statelor vecine Mississippi, Alabama şi Texas.

Uraganul Gustav, cu ploi torenţiale şi rafale puternice de vânt a lovit încă de ieri dimineaţă Coasta Golfului Mexic, îndreptându-se spre New Orleans dinspre sud-est şi ameninţând să producă mai multe pagube decât Katrina.

New Orleans - un oraş-fantomă

Ultimul tren din New Orleans a plecat duminică seara cu mai puţin de 100 de oameni, iar ultimul autobuz care a făcut înconjurul oraşului pentru a aduna ultimele persoane a rămas gol. New Orleans arăta ieri ca un "oraş-fantomă" după cum s-a exprimat primarul Ray Nagin.

Ofiţerii au mers ieri dimineaţă din uşă în uşă şi au identificat aproape 12 persoane care doreau să rămână în oraş pe timpul uraganului.

"Când vor începe apelurile la 911, abia atunci vom şti câţi oameni au rămas în oraş", a declarat unul dintre ofiţerii de poliţie, Warren Riley, citat de AP. "Să ne pregătim pentru ce e mai rău, să ne rugăm să fie bine", a spus ieri guvernatorul Bobby Jindal, într-o conferinţă de presă transmisă în direct, în timp ce furtuna, de gradul 3, pe scara de cinci grade Saffir-Simpson se apropia de oraş.

El a declarat că valurile provocate de uraganul Gustav ar putea cauza inundarea părţii de vest a oraşului. Gustav vine la numai câteva zile după a treia aniversare a dezastrului provocat de Uraganul Katrina care a devastat oraşul New Orleans în 2005, omorând peste 1.600 de oameni şi cauzând pagube de 30 de miliarde de dolari, un dezastru în urma căruia oraşul nu şi-a revenit încă.

Sute de poliţişti şi ofiţeri ai Gărzii Naţionale patrulau ieri străzile goale ale oraşului pentru a-i descuraja pe hoţi şi pentru a lua măsuri în cazul necesităţii unei acţiuni de urgenţă. Primarul Nagin a interzis circulaţia pe străzile New Orleansului după lăsarea întunericului pentru a împiedica furturile din locuinţe. Infracţionalitatea este o problemă majoră în zona oraşului New Orleans.

Valuri uriaşe

Specialiştii au avertizat că rafalele de vât pot depăşi 200 de kilometri pe oră şi că se pot produce tornade, iar valurile vor fi de circa patru metri.

În localitatea Plaquemines Parish, la sud de New Orleans, oficialii au construit un dig de urgenţă pentru a împiedica inundarea unei şosele paralele cu fluviul Mississippi.

Mii de soldaţi, lucrători ai serviciilor de urgenţă şi voluntari au fost trimişi în statul Louisiana şi statele vecine din Golful Mexic, în urma evacuării populaţiei.

"Ne este teamă, dar trebuie să avem încredere şi să sperăm că nu vom fi din nou inundaţi", a declarat pentru AP unul dintre evacuaţi, Lyndon Guidry, care a plecat către Florida. El a afirmat că îşi terminase abia de câteva luni reconstruirea casei în urma Uraganului Katrina. Gustav este al şaptelea uragan din Atlantic în acest sezon.

Rafale cu viteză-record, în Cuba

Uraganul a făcut peste 80 de victime în Caraibe, cauzând mari pagube în Haiti, Republica Dominicană şi Jamaica. Cel puţin 300.000 de oameni au fost evacuaţi în Cuba, unde furtuna a provocat inundaţii pe suprafeţe mari şi a distrus 86.000 de locuinţe. Rafalele de vânt au atins viteza-record de 340 km/h în oraşul Paso Real del San Diego, un record chiar şi într-o ţară aflată în calea uraganelor

McCain-Palin-Gustav, noua ofertă republicană

Uraganul Gustav a schimbat complet programul Convenţiei Naţionale Republicane, care a început totuşi ieri în St. Paul (Minnesota). Liderii partidului au anunţat însă că lucrările convenţiei vor depinde de efectele furtunii, iar candidatul John McCain a fost pus într-o poziţie semi-oficială, reacţionând de pe scena politică la schimbările de vreme.

El a afirmat că orice activitate festivă ar fi nepotrivită în condiţiile în care o parte dintre americani trăiesc o tragedie. Republicanii au limitat programul primei zile a convenţiei la activităţile strict necesare, respectiv supunerea la vot a candidaturii lui John McCain la funcţia prezidenţială.

Partidul a închiriat un avion pentru a-i transporta înapoi acasă pe delegaţii din statele Golfului Mexic şi a început o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta locuitorii din zona afectată. "Vreau să mulţumesc tuturor republicanilor acum, când ne dezbrăcăm cu toţii de haina republicană şi o îmbrăcăm pe cea americană. America, suntem cu tine. America, vom avea grijă de oameni", a spus McCain.

"Gustav este acum al treilea nume pe ticketul McCain - Palin", scria ieri revista americană "Slate", afirmând că republicanii pot beneficia de pe urma uraganului, iar populaţia afectată poate beneficia ca urmare a răspunsului lor politic.

Dezastrul majorează preţul petrolului

Preţul petrolului a crescut ieri la bursele electronice din Asia, după ce uraganul Gustav aproape a oprit extracţia de tiţei din Golful Mexic. În tranzacţiile de dimineaţă, preţul petrolului "light sweet crude", cu livrare în octombrie, a crescut cu 84 de cenţi, ajungând la 116,30 dolari/baril. Vineri, petrolul închisese la 115,46 dolari/baril.

Statele Unite se pregătesc să reacţioneze pentru a preîntâmpina posibilele daune economice. Din Golful Mexic se obţine 26% din totalul producţiei de petrol a SUA, cel mai mare consumator mondial de hidrocarburi.
Pentru a evita probleme privind aprovizionarea, Departamentul american de Energie a anunţat vineri că ar putea accesa rezervele strategice de petrol, în cazul unor perturbări importante ale producţiei naţionale.

Companiile petroliere au oprit producţia

Producţia de petrol a fost întreruptă aproape în totalitate duminică în Golful Mexic, înainte de trecerea uraganului. Potrivit estimărilor Departamentului american de Securitate Internă, bazate pe informaţiile transmise de companii, "aproximativ 96% din producţia de petrol şi 82 la sută din cea de gaz din Golful Mexic a fost întreruptă".

În situaţii normale, producţia din Golful Mexic este de 1,3 milioane de barili de petrol pe zi şi de 210 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Potrivit unui expert în piaţa petrolieră, Andrew Lipow, 11 rafinării, având o capacitate de totală de 2,4 milioane de barili pe zi, adică 13% din capacitatea de prelucrare a Statelor Unite, au fost oprite. Această proporţie urmează să crească, apreciză expertul.

Muncitorii au fost evacuaţi

Companiile petroliere au început încă de vineri să evacueze personalul, în baza protocoalelor implementate după Katrina. În ultimii ani, grupurile petroliere au pus la punct proceduri pentru a muta materialele de foraj la adăpost, pentru a proteja instalaţiile în faţa unor eventuale inundaţii şi au perfecţionat sistemele electrice de urgenţă pentru a face faţă în cazul unor pene de curent.

În ultimii trei ani, companiile petroliere s-au pregătit să facă faţă unui uragan de amploare şi să îşi reia rapid producţia normală după trecerea acestuia.

O societate de consultanţă pentru gestionarea riscurilor legate de catastrofe naturale, Risk Management Solutions, a estimat că pierderile pot atinge, în cel mai rău caz, între două şi şapte miliarde de dolari, adăugând eventuale probleme apărute la structuri şi posibilitatea scurgerilor de petrol.

2-7 miliarde de dolari pierderi estimate din cauza uraganului Gustav

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite