Fostul şef al contraspionajului francez a fost condamnat pentru că a calomniat un agent iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yves Bonnet a citat în cartea sa numele mai multor agenţi ai Vevak
Yves Bonnet a citat în cartea sa numele mai multor agenţi ai Vevak

Fostul director al DST (vechiul serviciu de contraspionaj francez) Yves Bonnet a fost condamnat - joi - de tribunalul corecţional din Paris pentru că a calomniat un agent al serviciilor secrete iraniene Vevak, potrivit AFP.

În aprilie 2009. Bonnet publicase o lucrare despre aparatul de informaţii iranian, intitulat "Vevak, în serviciul ayatollahilor". Expertul în probleme teroriste cita acolo numele mai multor agenţi ai Vevak în Franţa, între care cele ale lui Ehsan Naraghi, Manoutchehr Shalali şi Jahangir Shadanlou.

Într-un capitol intitulat "Necunoscuţii în casă", el le imputa activităţi mergând de la "returnarea opozanţilor şi refugiaţilor politici până la eliminarea lor, trecând prin tocmire, şantaj şi propagarea integrismului".

Într-o primă decizie, magistraţii judecaseră că Bonnet - în prezent prefect - a fost "imprudent" scriind că Ehsan Naraghi participase la "torturarea psihologică" a deţinuţilor şi că el "înşelase autorităţile franceze prezentând agenţi ai Vevak drept mujahedini pocăiţi".

Pe această bază, tribunalul l-a condamnat pe Yves Bonnet (care a condus DST între anii 1982-1985) la o amendă de 1.000 euro. Editorul său a primit şi el o amendă de 1.000 euro, dar beneficiind de suspendări. Ei vor trebui, de asemenea, să verse solidari un euro părţii civile (şi peste 1.500 de euro drept cheltuieli de judecată).

În schimb, tribunalul a estimat că acţiunile reproşate celorlalţi doi agenţi nu erau calomnioase.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite