Premierul bulgar către mai mulţi cetăţeni: Nu mă mai iritaţi! Dacă nu, semnez din ambiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul bulgar Boiko Borisov le cere cetăţenilor care se opun unui controversat proiect de explorare a gazelor de şist, în nord-estul Bulgariei, să nu-l mai "irite", avertizând că altfel va semna contractul "din încăpăţânare", relatează Sofia News Agency.

Declaraţiile lui Borisov au fost făcute duminică, la Dobrich, un oraş în care a fost inaugurată o zonă pietonală renovată în mai puţin de un an cu o investiţie de 5 milioane de leva (2,5 milioane de euro).

Borisov i-a felicitat pe locuitorii din Dobrici pentru noua lor realizare şi a subliniat importanţa crucială a infrastructurii, care va atrage atât investitorii, cât şi pe bulgarii din afara ţării.

Printre cei aflaţi la ceremonie s-au aflat şi unii care au fluturat mai multe pancarte prin care îşi exprimau protestul faţă de planurile de explorare şi extracţie a gazelor de şist în zonă.

Premierul a reamintit că în urmă cu numai două zile a avut discuţii pe această temă cu două ministere, unde totul a fost explicat, inclusiv garanţiile de securitate.

"Dacă încetaţi să mă mai iritaţi, nu se va întâmpla nimic. Celor care ţin acele pancarte vreau să le spun că sunt incitaţi de un anumit partid politic. Dacă treaba asta va continua, voi semna contractul fie şi din pură încăpăţânare", i-a avertizat Borisov.

În iunie, guvernul bulgar a acordat gigantului energetic american Chevron permisiunea de a prospecta gazul de şist într-o zonă extinsă din Dobrogea, în nord-estul ţării. Ecologiştii şi localnicii se tem că tehnica, care implică pomparea subterană, la mare presiune, a unor substanţe chimice nespecificate, aşa-numita tehnică a fracţionării hidraulice, ar putea polua solul şi pânza freatică în Dobrogea, una dintre cele mai fertile regiuni din Bulgaria.

Extracţia de gaze de şist a devenit controversată după ce câteva puţuri din Statele Unite - ţară-pionier în domeniu - s-au fisurat, cauzând poluarea masivă a apei potabile. Guvernul american monitorizează în prezent foarte atent metoda şi necesitatea de a emite reglementări în domeniu, dupa ce în iulie Franţa a devenit prima ţară din lume ce va impune o interdicţie completă, în urma protestelor populaţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite