Mărturii cutremurătoare din avionul polonez: "Am crezut că ne-a venit sfârşitul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lume întreagă a urmărit cu sufletul la gură imaginile cu avionul care a aterizat pe burtă şi a alunecat pe pistă, lăsând în urmă scântei. Aterizarea a fost perfectă, niciun pasager nu a fost rănit. Cu toate acestea, mărturiile şi clipele de groază pe care le-au trăit pasagerii aeronavei sunt cutremurătoare.

"Ne rugam cu sufletul la gură ca pilotul să nu piardă controlul atunci când avionul a început să se învârtă în cerc deasupra aeroportului. A fost groaznic." a povestit fostul pasager Teresa Kowalik, citat de IBN Live. "Îi datorăm absolut totul acestui pilot. A facut, cu adevărat, o treabă excelentă." a mai adăugat femeia.

Compania LOT a anunţat că aeronava a suferit "o defecţiune a sistemului hidraulic central". Blocarea trenului de aterizare la un Boeing 767 nu s-a mai întâmplat până acum niciodată, au spus experţii. Piloţii au descoperit această problema la aproximativ o ora şi jumătate de la decolarea de pe aeroportul Newark, a declarat preşedintele companiei LOT, Marcin Pirog.

"Am început să plâng, iar barbaţii de lângă mine plângeau şi ei. Am crezut că ne-a venit sfârşitul." - povesteşte un alt pasager, Krystyna Dabrowska, în vârstă de 62 de ani.

În momentul în care avionul reuşea să aterizeze, escortat de două aparate F-16 poloneze, rezervoarele sale de combustibil erau deja goale, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei LOT, Leszek Chorzewski.

"Aterizarea a fost atât de liniştită, încât am toţi am crezut că avionul avea roţi" - a declarat unul dintre pasageri, Andrzej Pinno, în vârstă de 68 de ani. Unii au început chiar să aplaude, însă entuzismul lor a fost repede abandonat, după ce şi-au dat seama că burta avionului luase foc în urma frecării cu solul.

"Atunci ne-am dat seama că, de fapt, aterizarea nu fusese una normală." a adăugat Pinno. Pasagerii au fost, apoi, evacuaţi pe ieşirile de urgenţă. Toţi au fost duşi la un centru medical, unde au fost stat timp de câteva ore, până au depăşit momentele de panică.

Compania LOT a precizat că la bord s-a aflat 11 membri ai echipajului şi 220 de pasageri. Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, i-a felicitat personal pe piloti şi membrii echipajului, cărora le-a promis că vor fi decoraţi. "Le multumesc tuturor din toata inima mea, în numele Poloniei" a spus Komorowski, care a vorbit şi la telefon cu capitanul aeronavei.

Compania naţională de zbor a Poloniei, LOT, a spus că Tadeusz Wrona este unul dintre cei mai experimentaţi piloţi ai ţării. El zboară cu aparatele Boeing de 20 de ani.

VIDEO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite