VIDEO Reportaj Al Jazeera despre victimele prostituţiei în "cea mai săracă ţară din Europa": Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la Al Jazeera au realizat un reportaj în "cea mai săracă ţară din Europa" despre victimele prostituţiei din Republica Moldova.

În lumea întreagă, sunt 1,4 milioane de sclavi sexuali, mare parte femei, însă şi bărbaţi sau copii care sunt obligaţi să întreţină raporturi sexuale.

"Chişinău este capitala celei mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova, unde multe tinere sunt obligate să plece în străinătate numai pentru a supravieţui", îşi începe jurnalistul de la Al Jazeera reportajul.

"Este ţara celor mai multe fete exploatate sexual în străinătate", continuă Ion Vizdoga povestea, un avocat care reprezintă peste 700 de victime ale traficului de persoane.

Avocatul explică de ce mulţi locuitori ai Republicii Moldova sunt nevoiţi să plece în străinătate: toate poveştile încep şi se termină cu sărăcia.

"De acest fenomen: de viaţa săracă din Moldova şi cea decentă din străinătate se folosesc doar traficanţii", a mai spus Ion Vizdoga.

Jurnalistul a vorbit cu o tânără moldoveancă ce a reuşit să scape din mâinile traficanţilor internaţionali în urmă doar cu câteva săptămâni.

Dorina este din sudul Moldovei, are 20 de ani şi îşi spune povestea cu durere

"Acolo m-am întâlnit cu un băiat care mi-a oferit un loc de muncă. El mi-a propus: 'Dacă o să mă asculţi pe mine, o să ai mulţi bani. Eu îţi fac actele şi pleci străinătate'. Am întrebat ce o să lucrez şi mi-a zis că o să fac consultanţă, adică o să stau cu persoanele la masă, să beau un ceai sau o cafea. Mi-a luat paşaportul şi mi-a zis că o să mi-l dea când o să-mi apară viza. Când am ajuns acolo (n.r. la Ciprul Turcesc), m-a luat un bărbat care m-a dus într-un club. M-a întrebat: 'Tu ştii unde vii? Tu trebuie să ai relaţii cu dânsul'. Am întrebat: 'Şi dacă nu vreau?', a zis 'Vrei, nu vrei, trebuie să ai'. M-au mai ţinut două zile timp în care îmi dădeau 5, 7, 6 clienţi. Când am început să plâng mi-au zis că trebuie să scoată banii pe care i-au investit în actele mele", a povestit fata.

Dorina este un caz fericit iar voluntarii de la "La Strada" se străduiesc să ajute cât mai multe victime ale prostituţiei.

Capcanele în care cad cel mai des fetele se găsesc chiar în paginile unui ziar local din Chişinău, la rubrica de anunţuri. Tinerele află la interviul nocturn, ce are loc într-un club, că le aşteaptă o viaţa luxoasă, cu muncă uşoară şi cu bani mulţi dacă acceptă să plece în străinătate.

Fetele sunt vândute de obicei traficanţilor locali, apoi sunt trimise peste graniţe.

Alexandr Kovali "Şalun", un traficant de carne vie aflat acum în închisoare, a vândut timp de 10 ani victime în Turcia, Rusia, Israel şi întreaga Europa.  

"Iniţial erau exploatate, pregătite, instruite în Republica Moldova, ulterior vândute în străinătate. Este foarte violent cu victimele sale. Pe cele care nu se supuneau le rădea în cap, erau ameninţate, şantajate, bătute, violate, erau ţinute în pivniţe", a spus Ion Vizdoga.

Deşi traficantul susţine, după patru ani, din cei 19, de închisoare, că este nevinoat, avocatul spune că o clientă de-a sa a avut două tentative de suicid numai ca să scape de chin.

"De fapt problema nu este Moldova. Problema este în ţările unde sunt exploatate aceste victime. Acolo este problema societăţii. Că bărbaţii exploatează femei neajutorate care sunt nevoite să accepte prostituţia contra voinţei sale doar pentru a-şi întreţine membrii familiei din Republica Moldova", a conchis avocatul Ion Vizdoga.

VIDEO

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite