Primar comunist, „naş” pentru o căsătorie între homosexuali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima căsătorie gay din regiunea francilenă
Prima căsătorie gay din regiunea francilenă

Un primar comunist, din localitatea franceză Villejuif, a oficiat, în această dimineaţă, „prima" căsătorie gay din regiunea francilenă (zonă metropolitană a Parisului), unind doi bărbaţi care trăiesc împreună de mai mult de zece ani.

Această căsătorie a fost un act pur simbolic, de frondă faţă de prevederile legislative actuale. Nu are nicio valoare juridică şi nu va fi înscrisă la starea civilă, mariajele dintre persoane de acelaşi sex fiind interzise în Franţa.

Primarul din Villejuif, Claudine Cordillot,  i-a „căsătorit" pe Alexis Cortijos (42 ani) şi Fabrice Leste (40 ani) în sala Primăriei în care se oficializează cununii în mod tradiţional.  Deşi n-a fost vorba decât de o uniune formală, primarul a respectat întreaga procedură clasică: schimbul de inele, eliberarea actelor de căsătorie, eliberarea unui livret familial etc.

„Este un gest de militantism politic. Vrem să arătăm că oamenii îşi doresc să ducă lucrurile mai departe", a spus edilul, referindu-se la poziţia preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, care s-a declarat, recent, în defavoarea căsătoriei cuplurilor homosexuale.

Gestul primarului din Villejuif a fost inspirat din al altor edili francezi, care au dorit să facă din subiectul căsătoriilor homosexuale o temă centrală a campaniei prezidenţiale din 2012. În noiembrie 2011, de pildă, edilul localităţii Cabestany, din departamentul Pyrenees-Orientales, a căsătorit, de asemenea, doi bărbaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite