Julian Assange, fondatorului WikiLeaks, află azi dacă va fi extrădat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Justiţia britanică va anunţa miercuri, la ora 9.45 GMT (11.45, ora României) decizia privind extrădarea în Suedia a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, după 11 luni de proceduri juridice, însă hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă, relatează AFP.

Australianul în vârstă de 40 de ani, suspectat în Suedia de viol şi agresiune sexuală, a fost arestat în decembrie în Marea Britanie.

O primă instanţă britanică a aprobat, în februarie, extrădarea lui Assange, însă avocaţii acestuia au declanşat o procedură complexă de apel, care se va încheia miercuri.

Fondatorul WikiLeaks, consemnat la domiciliu în Marea Britanie în aşteptarea deciziei judecătoreşti, locuieşte la conacul unui prieten, nu departe de Londra.

Indiferent care va fi decizia de miercuri a Înaltei Curţi, apelul poate fi autorizat numai de această instanţă sau de Curtea Supremă şi numai în condiţiile în care contestaţia se referă la un aspect juridic de interes general, care depăşeşte cazul juridic al lui Assange.

Site-ul WikiLeaks a început să publice în noiembrie 2010 mii de telegrame diplomatice americane, site-ul şi fondatorul său atrăgând critici dure din partea administraţiei de la Washington.

Într-o biografie neautorizată publicată în septembrie, Julian Assange dezminte încă o dată acuzaţiile de viol formulate în Suedia, denunţând o manipulare politică. "Aceste două femei au avut cu mine relaţii sexuale deplin consimţite", afirmă el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite