Bulgaria, înfuriată de decizia Olandei de a bloca aderarea ei şi a României la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikolay Mladenov, ministrul bulgar de externe
Nikolay Mladenov, ministrul bulgar de externe

Bulgaria îşi va reexamina decizia de a spriji reformele acordului Schengen dacă va constata că solicitarea sa de aderare este tratată incorect, a declarat, sâmbătă, ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov.

Reacţia guvernului bulgar vine ca urmare a anunţului de vineri al Olandei, că "va lucra împotriva" aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, dar şi adoptării în cursul acestui an a unei decizii finale în privinţa celor două ţări.

Mladenov consideră că decizia Olandei ignoră faptul că Bulgaria şi România au îndeplinit criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen. "Dacă la 22 septembrie va fi luată o hotărâre prudentă, care să satisfacă interesele tuturor în Europa şi în special interesele poporului bulgar, Bulgaria va susţine reforma legislaţiei spaţiului Schengen.

Dacă totuşi nu este luată o astfel de decizie, va trebui să discutăm cu foarte mare atenţie întreaga noastră politică în legătură cu sprijinul pe care îl acordăm reformei Schengen
", a avertizat Mladenov, citat de Novinite.

El a criticat opoziţia unora dintre ţările vest-europene, cum sunt Olanda, Germania, Danemarca, Suedia sau Finlanda, faţă de aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, afirmând că "regulile sunt scrise pentru a fi respectate".

Oficialul a mai subliniat că cea mai mare problemă a Europei la ora actuală, criza economică şi financiară, îşi are cauza în nerespectarea regulilor.

"Bulgaria este un stat care respectă regulile şi a dovedit acest lucru - atunci când a fost vorba despre controlul graniţelor, disciplină fiscală sau cooperare cu partenerii noştri. Toată această cooperare şi bunăvoinţă din partea noastră pleacă de la înţelegerea faptului că trebuie să protejăm interesele cetăţenilor bulgari într-un mod european, luând în considerare şi punctele de vedere ale altor state", a mai spus Mladenov.

El a descris poziţia Cabinetului olandez ca fiind una de "respingere a dialogului", care, în opinia sa, este "de nepermis." Ministrul bulgar de Externe a adăugat că cetăţenii bulgari nu sunt cetăţeni ai UE  de "mâna a doua" şi că decizia Olandei încalcă ideea de a căuta un consens în UE .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite