VIDEO Un vulcan activ din Germania bagă în sperieţi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vulcanul Laacher See situat în regiunea germană Renania-Palatinat, în inima Europei, ar fi pe cale să erupă violent. Potrivit cercetătorilor, ameninţarea pentru locuitorii continentului fiind cât se poate de reală.

Studiile vulcanologilor au indicat că vulcanul erupe periodic la intervale de 10.000-12.000 de ani, iar ultima mare explozie a fost în urmă cu 12.900 de ani. O intensificare a activităţii seismice în zonă a fost observată încă din 2010, iar în februarie 2011 s-a înregistrat o serie de cutremure cu magnitudine variind între 2 şi 4,5 grade pe scara Richter, relatează Daily Mail.

Vulcanul este uriaş

Talia acestui vulcan, ascuns sub lacul Laacher See, este enormă, putând fi comparată cu cea a vulcanului Pinatubo din Filipine, care a produs în 1991 cea mai mare erupţie a secolului XX, cu efecte nu doar în zona Asiei, ci în întreaga lume.

image

O erupţie a Laacher See, situat la 37 de kilometri de Bonn şi 24 de kilometri de Koblenz, ar arunca în atmosferă şi în regiunea înconjurătoare miliarde de tone de cenuşă vulcanică şi lavă. Activitatea vulcanică este vizibilă cu ochiul liber de turiştii care vin pe malul lacului, deasupra acestuia ridicându-se bule de dioxid de carbon (CO2) provenit de la magma din adâncuri.

O catastrofă continentală

Distrugerile provocate de erupţia acestui uriaş sunt greu de imaginat, putând duce la evacuări masive de populaţie, dispariţia unor localităţi întregi, devastarea a unor întinse suprafeţe agricole, dar şi la fenomene meteorologice severe din cauza norilor mari de cenuşă care ar ajunge în atmosferă, blocând razele soarelui. De exemplu, erupţia vulcanului Pinatubo din 1991 a dus la o răcire a temperaturii planetare cu 0,6 grade Celsius pe o perioadă de doi ani.



Pe de altă parte, potrivit specialiştilor, explozia Lacher See a fost întârziată până acum de faptul că o parte din gazele create de activitatea subterană sunt eliminate în atmosferă. Rămâne de văzut cât va mai funcţiona această supapă.

image
image
image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite