Ucraina: Serviciile secrete au arestat cinci spioni ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciile secrete din Ucraina au arestat spionii ruşi
Serviciile secrete din Ucraina au arestat spionii ruşi

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat marţi arestarea a cinci spioni ruşi care se aflau în sudul Ucrainei într-o operaţiune pentru aflarea unor secrete de stat, informează AFP.

"Pe 27 ianuarie, SBU a determinat eşecul unei operaţiuni a agenţilor FSB (serviciul rus de securitate-n.r.) în regiunea Odesa", a declarat şeful SBU, Valentin Nalivaicenko, citat de agenţia Interfax.

"Cei cinci agenţi care încercau să obţină ilegal, prin şantaj şi ameninţări, secrete de stat ucrainene, au fost prinşi în flagrant delict", precizează Nalivaicenko.

O anchetă pentru spionaj a fost deschisă împotriva organizatorului acestei operaţiuni, un colonel FSB care se află în detenţie, a precizat Nalivaicenko. Cei patru colegi ai acestuia au fost expulzaţi şi vor avea interdicţie de intrare în Ucraina.

În cursul incidentului, au fost confiscate materiale de spionaj, în special o cameră video ascunsă într-un stilou şi un toc pentru card de memorie disimulat ca portchei.

FSB a confirmat arestarea unuia dintre colaboratorii săi în Ucraina, adăugând că incidentul a fost provocat de recenta reţinere de către autorităţile ruse a unui ucrainean suspectat de spionaj.

"FSB confirmă informaţia privind arestarea colaboratorului său pe teritoriul ucrainean", a anunţat serviciul de presă citat de agenţiile ruse, fără alte precizări cu privire la agentul în cauză sau la împrejurările arestării lui.

Din punctul de vedere al FSB, această afacere este o reacţie la arestarea, la 29 octombrie, a cetăţeanului ucrainean Ruslan Pilipenko, care lucra pentru departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, la un obiectiv militar rusesc din Republica Moldova. El a avut o cameră foto digitală şi a scanat documente clasate "strict secret", potrivit FSB.

Ucraineanul a propus să lucreze ca agent dublu şi să transmită informaţii ambelor părţi, au adăugat serviciile ruse de securitate.

Acest caz apare înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale ucrainene de duminică, în care se vor confrunta candidatul prorus Viktor Ianukovici, clasat pe primul loc în primul tur de scrutin, şi actualul premier, Iulia Timoşenko, personalitate importantă a "revoluţiei portocalii" din 2004.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite