Liber la vot în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucrainieinii îşi aleg astăzi preşedintele, la cinci ani de la Revoluţia Portocalie care a aruncat ţara în haos politic.

După o campanie electorală marcată de atacuri puternice, alegătorii din Ucraina au de ales între opozantul prorus Viktor Ianukovici şi premierul în exerciţiu Iulia Timoşenko.

Urnele de vor s-au deschis la ora 8.00. Cetăţenii ucraineni aflaţi în România pot vota în două secţii - una deschisă la Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi alta la Consulatul de la Suceava.

Campania electorală s-a încheiat în acuzaţii reciproce de fraude şi în promisiuni că victoria va fi apărată în stradă.

Ianukovici a obţinut cu circa 10% mai multe voturi de cât Timoşenko în primul tur al alegerilor în primul tur al alegerilor. Ianukovici a piedut în 2004 în faţa lui Iuşcenko după ce rezultatele iniţiale ale alegerilor au fost contestate prin proteste.

Premierul Timoşenko, considerată unul dintre actorii principali ai "Revoluţiei Portocalii" alături de preşedintele Viktor Iuşcenko, aşa cum este numită mişcare populară din urmă cu cinci ani,  şi-a acuzat contracandidatul că pregăteşte din nou fraude.

Între Vest şi Est

Atât Timoşenko, cât şi Ianukovici, promit să detensioneze relaţia cu Moscova şi să consolideze cooperarea cu Uniunea Europeană. Provocare reală a viitorului şef de stat de la Kiev este redresarea economică a unui stat care a cunoscut în 2009 o scădere de 15% a PIB-ului şi o depreciere a monedei naţionale,hrivna,de 60%, scrie AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite