VIDEO Cum se apără englezii de "ţigani": unitate, un lanţ uman, o pagină de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În inima Angliei, povestea unui grup de săteni care s-au unit împotriva "ţiganilor" a generat ample dezbateri în presă: ţiganii cumpără pământ în toată Anglia, după care îşi instalează ilegal caravanele înainte ca oamenii sau autorităţile să aibă timp să reacţioneze, este concluzia la care a ajuns The Times.

"Ţiganii iau legea în propriile mâini"

Cotidianul englez "The Times" a publicat un editorial intitulat "Dansul ţiganilor în jurul legii" în care se dezbate problema unui grup de nomazi veniţi în satul Meriden din centrul Angliei să îşi instaleze taberele. Localnicii au făcut lanţuri umane să li se opună. Presa vorbeşte despre "ţigani călători", nu despre "romi":

Ţiganii cumpără pământ în toată Anglia, spune The Times, după care îşi instalează ilegal caravanele înainte ca oamenii sau autorităţile să aibă timp să reacţioneze.

"Nu este un mit rural sau paranoia, chiar aşa se întâmplă. Un grup de nomazi au colonizat un deal lângă casa tatălui meu, în 2008. Câmpul era gol marţi. După 48 de ore, 16 caravane erau instalate acolo. Ideea este că sătenii din Meriden, spre deosebire de noi, nu i-au lăsat pe ţigani să scape basma curată cu asta. 50 de oameni au luat iniţiativa şi au stat împreună împotriva călătorilor"

"Nu este corect ce se întâmpă. Ţiganii par să se aşeze unde vor ei, dar când noi construim ceva fără aprobare, imediat e demolat", scrie The Times.

"În Europa Centrală, ţiganii români sunt omorâţi, bătuţi şi alungaţi din comunităţi. Tot fel de mituri îi înconjoară: că sunt murdari, că fură, că sunt agresivi. Am întâlnit mulţi ţigani şi niciunul din aceste lucruri nu este adevărat.

Nu am nimic personal cu ţiganii, dar ceea ce mă înfurie este felul incorect în care trec peste legile pe care noi trebuie să le respectăm. Şi aici este vina consililor locale.

Consiliile ştiu că îşi vor pierde popularitatea dacă dau pământ ţiganilor, aşa că nu o fac. Dar ţiganii iau legea în propriile mâini: cumpără pământ, construiesc repede acolo şi pe urmă aplică pentru permisiune retrospectivă de şedere"

Faptele pe scurt:

- 20 de caravane de "ţigani", aşa cum scriu ziarele engleze, au ajuns la începutul lunii în satul Meriden, centrul geografic al Marii Britanii şi au început să îşi construiască un adăpost permanent
- ţiganii au venit în ziua în care Consiliul Local avea zi liberă şi astfel autorităţile nu au intervenit pe moment.
- sătenii au format imediat, în mijlocul nopţii, un lanţ uman pentru a-i împiedica pe ţigani să îşi stabilească, ilegal susţin ei, corturile lângă casele lor
- localnicii au blocat drumurile de acces în sat şi au întors câteva camioane care veneau cu materiale de construcţie
- oamenii au format şi un post permanent de supraveghere a ţiganilor, 24 de ore din 24
- localnicul Adam Beaty (42 de ani): "Vom sta aici zi şi noapte dacă va fi nevoie. Noi respectăm legile, să facă şi ei la fel. Primim ajutor de la magazine, care ne dau gratis mâncare şi băutură. Suntem foarte uniţi"
- între timp, Consiliul Local a emis un Ordin de interzicere a construirii taberei de ţigani, ordin care expiră însă la 29 mai. După această dată, Consiliul Local nu mai are nicio putere să oprească lucrările.

Sătenii şi-au făcut o pagină de Internet pentru ajutoare

Liderul sătenilor, David McGrath, a organizat o reţea online de 400 de oameni dispuşi să sară în ajutor în câteva minute, în caz de nevoie. Mai mult, "în fiecare zi primesc peste 30 de telefoane de la oameni care se oferă să ne ajute", a spus McGrath.

Pe internet a fost creată pagina RAID (Rezidenţi Împotriva Dezvoltării Iraţionale), în care sătenii explică de ce se opun campării "ilegale" a ţiganilor în Meriden şi cer ajutor. În curând prin pagina de internet vor putea să fie donaţi bani pentru cauza locuitorilor din Meridan.

REPORTAJ  de 8 minute, în limba engleză, despre problema din Meriden, cu interviuri cu localnicii:

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite