Tensiuni la graniţa UE: Spania şi Maroc în tensiune diplomatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două luni, tensiunile diplomatice dintre Spania şi Maroc nu oferă nici un răgaz autorităţilor din cele două state, iar evenimentele din această săptămână au agravat situaţia.

Sindicatul Naţional Mediteranean de Transport (SNMT) din Maroc a anunţat marţi că va bloca, pentru trei zile, intrarea în Melilla tuturor produselor alimentare şi de construcţii provenind din Maroc. "Membrii sindicatului au decis să nu mai alimenteze cu produse Melilla. Totodată, vom împiedica şi camioanele spaniole să iasă din Melilla şi să intre în Maroc", a declarat preşedintele SNMT, Hasan Marizi, scrie, astăzi, 20 minutos.

Cauza acestor blocade? Plângerile repetate ale diverselor entităţi marocane, inclusiv guvernul alaui, care acuză "acte de rasism" la frontiera dintre Maroc şi oraşul autonom spaniol Melilla, unde, spun acestea, marocanii care intenţionează să treacă graniţa în Spania sunt maltrataţi.

Tensiunile se vor extinde şi în Ceuta

Transportatorii marocani vor să extindă blocada aplicată în Melilla şi în celălalt oraş autonom spaniol din nordul Marocului, Ceuta.

Deşi săptămâna trecută anunţau că nu vor participa la blocadă, acum membrii SNMT au anunţat că "am decis să participăm la boicot, pentru că am văzut că nu s-a schimbat cu nimic comportamentul Poliţiei spaniole", a explicat Marizi, care a reclamat alaltăieri o nouă agresiune asupra unui cetăţean marocan la graniţa cu Melilla.

"595 de ani de ocupaţie abuzivă a Spaniei"

Blocada comercială a primit sprijinul unui grup de tineri de pe Facebook, care numără peste 4.600 de membri şi care a convocat o manifestaţie sâmbătă la porţile Ceutei, pentru a "aniversa 595 de ani de ocupaţie a acestui oraş".

Tensiunea nu a reuşit să fie îndepărtată în ciuda conversaţiilor telefonice dintre regele Spaniei, Juan Carlos, şi cel al Marocului, Mohamed al VI-lea. Nu a folosit nici cuvântul preşedintelui guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a asigurat Rabatul că acţiunea poliţiei spaniole este corectă.

În schimb, au contribuit la creşterea tensiunii diplomatice la frontieră panourile instalate de activişti marocani în care se văd fotomontaje cu poliţişti spanioli între gunoaie.

"Se poate ajunge foarte uşor la un conflict"

Secretarul Organizaţiei Partidului Popular, Esteban Gonzales Pons, a declarat marţi că, după ce a străbătut frontiera dintre Maroc şi Melilla, situaţia este una "de tensiune maximă" şi a avertizat că un "conflict" este iminent în zonă. "Este foarte uşor să se producă un incident, iar când se produc incidente, este uşor să se ajungă la conflict", a spus Pons, care a cerut ministrului de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, să viziteze Melilla înainte de vizita programată la Rabat pe 23 septembrie, pentru a discuta cu poliţiştii şi gărzile civile din oraş, în special cu femeile poliţişti, care "o duc foarte rău" din cauza atacurilor activiştilor marocani.

Pons a mai cerut Guvernului să facă toate "demersurile diplomatice" pentru a recupera zona neutră dintre graniţe, un spaţiu "neutru", care există la toate frontierele din lume şi care, în Melilla, a dispărut puţin câte puţin, acaparată de Maroc şi este acum originea tuturor incidentelor.

Întâlnire a liderilor politici, la New York

Şeful Executivului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, se va întâlni luni la New York cu Regele Marocului, Mohamed al VI-lea, pentru a discuta ultimele incidente apărute la frontieră, precum şi vizita de joi, a liderului PP, Mariano Rajoy, în oraşul autonom, în ciuda scrisorii trimise de regele marocan, care îi cerea să nu o facă.

Amândoi şefii de stat se vor afla în S.U.A., pentru a participa la dezbaterea Adunării Generale a ONU. Totodată, va avea loc o întrevedere paralelă, între miniştrii de externe ai celor două ţări.

Întrevederea are loc într-un moment crucial pentru relaţiile dintre Spania şi Maroc, după o lună cu incidente succesive şi tensiuni diplomatice repetate între cele două ţări.

Citeşte pe adevarul.es ce incidente au avut loc în ultimele luni între Spania şi Maroc şi vezi care ar putea fi explicaţia "şicanelor" dintre cele două state.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite