Summit de criză al popularilor europeni, la Marsilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu stă lângă greii Europei
Băsescu stă lângă greii Europei

A început reuniunea PPE de la Marsilia (Franţa), la care participă şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului român stă lângă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, liderul francez, Nicolas Srakozy şi cancelarul german Angela Merkel.

La congresul popularilor europeni sunt prezenţi printre alţii liderul PPE Wilfried Martens, premierul polonez Donald Tusk, premierul ungar Viktor Orban şi omologul bulgar, Boiko Borisov.

UPDATE 16.40. Traian Băsescu: România vrea să participe la deciziile Eurozonei

În România, 95% din sectorul bancar e reprezentat de bănci din Eurozonă. În România, în plină criză, dobânda (randamentul) a crescut de la 5% în iunie la mai mult de 8% din cauza deciziilor din Eurozonă. În România suntem dependenţi pentru exporturi de pieţele din Eurozonă - Franţa, Germania, Italia, Spania. Nu putem accepta o Europă cu două categorii de state şi România vrea să participe la deciziile Eurozonei pentru că deciziile sau lipsa de decizii ne afectează. Trebuie luate deciziile pentru 27 de state, nu pentru cele 17 din zona euro.

Traian Băsescu la summitul de criză al popularilor europeni

Şi acum voi vorbi în română. Sunt sigur că veţi avea parte de o traducere excelentă.

Ne aflăm în faţa unei decizii strategice. Europa are nevoie de o strategie pe termen lung, nu numai pentru a înfrunta criza, dar pentru a consolida viitorul. Vitalitatea proiectlui european depinde de consolidarea viziunii fondatorilor proiectului european. E nevoie de mecanisme în justiţie, care să consolideze asta.

Europa e o investiţie pe termen lung pentru binele comun. E mai ales un model de civizilizaţie. Europa unită e inspirată de un model cultural cu tradiţie, cel al unităţii în diversitate.

Traian Băsescu la summitul de criză al popularilor europeni

Solidaritatrea e şi adevărata şansă a competitivităţii. Mai multă integrare nu înseamnă pierderea suvenităţii. În criza pe care o traversează statele, drepturile trebuie înţelese ca datorie, iar politicienii trebuie să raăspundă prin coerenţă şi responsabilitate. Din perspectiva noastră, consider că replierea în plan naţional nu e o soluţie. Singura şansă într-o lume mai globalizată e o Europă mai integrată.

UPDATE 16.00 Donald Tusk, premierul polonez : Ca în povestea din Biblie, cu Turnul Babel, cineva pare că ne-a încâlcit limbile exact înainte de o reuniune crucială

Situaţia cere acţiune, nu vorbe şi nu discursuri lungi. Situaţia nu e uşoară şi e datoria noastră să rostim cuvinte oneste. Optimismul nu e ceva uşor azi. Anumiţi dintre voi reprezintă partide de origine creştină şi sper că citiţi Biblia din când în când şi vă amintiţi povestea turnului Babel. E tot mai greu să vorbim pe aceeaşi limbă ce facem mai departe. Zi de zi, europenii nu mai vor declaraţii despre unitate, progres. Uneori avem impresia că Dumnezeu ne-a încurcat limbile şi a făcut asta chiar înainte de o întâlnire importantă.

Îmi aduc aminte că şi în ianuarie, şi în mai, şi în aprilie se spunea că se va lua acea decizie importantă şi apoi sentimentul că nu s-a rezolvat nimic. Există un pericol real. Dacă nu ne trezim, nici acest summit nu va veni cu acea decizie. Şi nimeni nu ne va mai da timp.

Trebuie luate decizii care să nu împartă Europa în mai multe viteze, să nu existe mai multe cluburi. Orice soluţii care include decizii istorice trebuie să îi privească pe toţi. Unii cred că pentru a salva bani trebuie să punem în pericol comunitatea celor 27 de state. E o alternativă diavolească care ar duce uniunea la pieire şi nici nu se vor economisi bani.

Vom reuşi să ne păstrăm banii şi interesele naţionale doar păstrând unitatea europeană. În curând, Europa va deveni a celor 28. Cei care nu cred în propria creştere şi cei care vor clubul lor select dau la o parte Europa care să aibă puterea.

Fac apel la lideri ca mâine să facă tot ce le e în putere pentru a folosi regulile şi principiile deja stabilite, instituţiile europene, cu curaj şi înţelepciune. Europa înseamnă 27 de state membre mândre.

UPDATE 15.50 Cancelarul german Angela Merkel: Criza nu se rezolvă de azi pe mâine. Ne-am bazat prea mult pe puterea pe care ne-a dat-o euro

Franţa a dat în vremuri grele impulsuri ca lumea să se schimbe, să evolueze în bine.

Europa este o construcţie crescută de secole de mai mare mai bogat după primul război mondial. Le spun celor care sunt pregătiţi de război acum.

Mandria fiecărui om nu are voie să fie atinsă. Aşa înţlegem noi libertatea. Aşa înţelegem să schimbăm Europa.

Suntem într-o situaţie dificilă. Merită ne amintim de începuturile UE, în 1950 când pe planetă erau 2,5 miliarde de oameni şi 5 milioane de europeni. Azi sunt şapte miliarde de oameni pe lume. Avem nevoie de mai multă Europă în anii ce urmează, nu de mai puţină Europă.
Europa nu are voie să rămână pe loc.

Ne-am decis să aderăm la moneda unică. Şi atunci au fost unii care au spus că zona euro nu va funcţiona. Dar euro ne-a făcut mai puternici. Astăzi vedem că ne-am bazat prea mult pe această putere şi nu ne-am construit politici fiscale comune.

Toate cele 27 state ne simţim datoare să menţinem un euro puternic pentru o Europă mai puternică.
Chiar dacă Germania şi Franţa au făcut propunerile, nu trebuie să gândim că fiecare propune ceea ce este în interesul naţional, ci ceea ce este în interesul întregii UE.

Vom găsi soluţii pentru ieşirea din criza datoriilor. Ceea ce trebuie să rezolvăm acum, criza actuală, s-a produs în zeci de ani. De aceea nu poate fi rezolvată de azi pe mâine. Este nevoie de eforturi constante.
Nimeni nu mai are încredrere doar în vorbe.

Este nevoie de mai multă cooperare, de schimbarea tratatelor europene, de o implicare mai mare a Comisiei Europene.

Economia şi Finanţele trebuie să servească cetăţeanul, nu invers

Cele 17 membre ale zonei euro sunt deschise ca şi cele 10 state non-euro din UE să aderere la schimbarea tratatelor.

În acest proiect Curtea Europeană de Justiţie trebuie să fie implicată (în noua politică de disciplină bugetară).

Sigur că nu există doar Germania şi Franţa în Europa. Germania lucrează îndeaproape, spre exemplu, cu Polonia. Germania ţine la o regulă: toate statele, mici sau mai mari, toate trebuie să lucreze împreună.

20% din tinerii din Europa sunt şomeri. Trebuie să vedem cine în UE are o mai bună experienţă pentru a găsi soluţii.

Economia şi Finanţele trebuie să servească cetăţeanul şi nu invers. Vrem ca acest model să funcţioneze nu doar la noi, ci în întreaga lume.

UPDATE 15.20. Sarkozy: Dorim o reformă a tratatelor

Mai avem câteva săptămâni şi trebuie să avem curajul să regândim euro, pentru că dacă nu facem asta, aceleaşi cauze vor produce aceleaşi efecte.
Noi (n.r. Franţa) şi Germania am cunoscut 70 de ani de confruntări barbare care au afectat întregul continent european şi lumea. Apoi, au existat 70 de ani de pace, în parte datorită Europei. Geografia şi istoria au făcut din Franţa şi Germania vecini, parteneri, care trebuie să găsească mmijloace. Ideea este că Angela Merkel şi eu vrem pacea. Şi pentru pace e nevoie ca Franţa şi Germania să muncească împreună - prima şi a doua economie a Europei. Nu există altă alegere.

Nu e vorba că vrem mai multe drepturi, ci că avem mai multe obligaţii decât alţii. Fără un acord între Franţa şi Germania nu există acord la Bruxelles. Când există un acord cu Merkel, există întrebări la Paris şi la Berlin, dar asta nu înseamnă nimic faţă de ce s-ar întâmpla fără acord. E datoria noastră.
Au existat două erori foarte grave : că am făcut o monedă unică, fără a avea o guvernanţă comună. Din acest motiv, în economiile europene, în loc să există convergenţă, au existat divergenţe.

A doua eroare este că unele ţări au intrat înainte de a fi pregătite. Azi ţările astea suferă şi le ajutăm, dar ar fi suferit mai puţin dacă aşteptau. Rămâne o problemă: când trebuie să decidem? Răspunsul este: acum.

Dacă până vineri nu vom avea un acord, nu va exista o a doua şansă. Aşa că invit ţările să fie deschise unei soluţii. În lume ni se cere să ne adoptăm decizii politice, nu ne întreabă de documente juridice.

Ne dorim o reformă a tratatului. Nu ne putem gândi că semnăm un protocol şi gata, situaţia s-a rezolvat. Trebuie modificate tratatele. Semnate de cei 27 sau de cei 28 şi să fie valabile pentru toţi. Nu putem să ne permitem riscul imobilismului. Trebuie să mergem până la capătul discuţiilor între noi.

Liderii europeni se vor duce în seara aceasta la Bruxelles, unde începe Consiliul European de iarnă, unde se va discuta despre modificarea tratatelor europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite