Un summit dominat de tema energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşteptat cu interes de politicieni, summit-ul UE-Rusia de azi de la Nisa reprezintă un moment de cotitură în relaţia dintre cele două părţi. Pe de o parte, pentru că va stabili data

Aşteptat cu interes de politicieni, summit-ul UE-Rusia de azi de la Nisa reprezintă un moment de cotitură în relaţia dintre cele două părţi.

Pe de o parte, pentru că va stabili data începerii negocierilor dintre Bruxelles şi Moscova pentru un nou parteneriat consolidat, după suspendarea discuţiilor din cauza conflictului ruso-georgian, şi, pe de altă parte, pentru că Rusia încearcă să impună condiţiile şi să-şi întărească poziţia de lider mondial.

Surse europene afirmă că Moscova va încerca să profite de criză şi de dorinţa UE de reformare a regulilor financiare internaţionale pentru a-şi impune punctul de vedere, folosind, ca metodă de presiune, „arma” energetică.

In timp ce comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, consideră că reluarea negocierilor cu Rusia trebuie să ţină cont şi de rezultatul negocierilor, din 18 noiembrie, de la Geneva, privind stabilitatea în Caucaz, şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, spune că „26 din cele 27 de ţări membre sunt în favoarea reluării discuţiilor cu Moscova”. În opinia sa „acest lucru este suficient” pentru relansarea negocierilor”. Ţara care se opune este Lituania.

Moscova încearcă să impună în viitor acordul  şi aderarea sa la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), lucru confirmat de reprezentantul rus la UE, Vladimir Cijov. „Capitolul economic al viitorului acord de parteneriat Rusia-UE va depinde de condiţiile impuse de Moscova pentru aderarea la OMC”, susţine Cijov.

Rusia este singura mare economie care nu face încă parte din OMC, deşi procesul de aderare a demarat în 1993. După negocieri dificile, aderarea a fost pusă sub semnul întrebării în august, pe fondul conflictului din Georgia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite