Un spion comunist, la originea manifestaţiilor din 1968?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un spion comunist, la originea manifestaţiilor din 1968?
Un spion comunist, la originea manifestaţiilor din 1968?

O descoperire în arhivele politiei politice est-germane ridica semne serioase de întrebare asupra originii manifestatiilor de stânga din 1968, din Europa Occidentala, notează cotidianul New York Times. Potrivit arhivelor Stasi, un politist din Berlinul de Vest care, în 1967, a ucis un manifestant paşnic, stârnind un val de proteste ale stângii, era spion al Germaniei de Est.

Karl-Heinz Kurras, acum în vârsta de 81 de ani, politistul care împuscat în ceafa pe tânarul Benno Ohnesorg, a recunoscut ca a fost membru al Partidului Comunist din Germania de Est. "Ar  trebui sa-mi fie rusine de asta?" a declarat el, pentru cotidianul Bild. Potrivit sursei citate, el a spus ca statutul sau de spion al Stasi nu are nicio relevanta pentru crima comisa. "Asta nu schimba nimic", a spus Kurras.   

Kurras s-a nascut în Prusia Orientala, acum enclava rusa Kalinigrad, iar în 1944, la vârsta de numai 16 ani, s-a înrolat în armata nazista. Luat prizonieri de sovietici, el a fost închis, timp de trei ani, într-un lagar de concentrare.

În 1955, Kurras a mers la autoritatile din Berlinul de Est si a cerut sa lucreze pentru politia de acolo. I s-a spus însa sa ramâna în Vest si sa spioneze pentru Stasi, sub numele conspirativ de Otto Bohl. În 1967, în timpul unei manifestatii pasnice împotriva vizitei la Berlin a sahului iranian Mohamed Reza Pahlavi, politistul l-a împuscat mortal pe tânarul student Benno Ohnesorg. Acesta era casatorit, iar sotia lui era însarcinata cu primul lor copil.

Kurras a spus ca l-a împuscat accidental pe tânarul manifestant. El a fost achitat de acuzatia de crima, iar un an mai târziu a putut sa se alature din nou politiei.

Uciderea tânarului, despre care Kurras spune ca a fost accidentala, a avut un urias efect mobilizator. O fotografie cu el culcat la pamânt, îngrijit de o femeie, a facut înconjurul lumii si a scos în strada zeci de mii de tineri. Potrivit New York Times, studenti care nu ar fi iesit probabil în strada în 1968, un an marcat de proteste ale tinerilor de stânga, au fost miscati de povestea lui Ohnesborg.

Protestele din 1968, din Europa Occidentala, erau îndreptate împotriva statului opresiv. Cazul tânarului manifestant ucis de politist pare a fi un declansator ideal pentru astfel de proteste. Acum, descoperirea potrivit careia politistul care a provocat incidentul era spion al Estului atunca o umbra de îndoiala asupra "spontaneitatii" manifestatiilor de atunci. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite