Spania a preluat preşedinţia Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zapatero are de ce să fie fericit: Spania este la şefia Uniunii Europene
Zapatero are de ce să fie fericit: Spania este la şefia Uniunii Europene

Spania a preluat vineri preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, confruntându-se cu o dublă provocare: relansarea economică şi noua guvernare a unei Europe bicefale, după adoptarea Tratatului de la Lisabona, ce instituie şi o preşedinţie permanentă, relatează AFP.

Şeful guvernului socialist, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a cărui ţară se confruntă cu o recesiune profundă, a spus că marea sa prioritate este să "scoată (UE - n.red.) din criză" şi să consolideze timida creştere economică din Europa.

El a inaugurat această nouă eră instituţională în UE dând asigurări, într-un mesaj dat publicităţii vineri, că implementarea Tratatului de la Lisabona va duce la o Europă "mai eficientă şi mai dinamică".

Provocarea este mare: Zapatero va trebui să coopereze cu noul preşedinte permanent al UE, belgianul Herman von Rompuy, cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Astfel, Madridul, care îşi începe a patra sa preşedinţie semestrială a UE, va trebui să depăşească o serie de surse posibile de fricţiune şi de confuzii, în procesul implementării complexului Tratat de la Lisabona, un salt în necunoscut.

Zapatero a calificat drept o "temă importantă" a preşedinţiei spaniole consolidarea aparentei creşteri economice în Europa, bazându-se pe o evoluţie către o economie europeană "mai productivă, inovativă şi durabilă".

Acuzat de opoziţia de dreapta că a gestionat neadecvat criza, Zapatero, la putere din 2004, este slăbit din punct de vedere politic, iar preşedinţia spaniolă a UE este privită cu un oarecare scepticism în Spania, totuşi eurofilă. Premierul speră să îşi refacă imaginea pe plan internaţional, profitând de marile summituri bilaterale organizate la Madrid şi Barcelona cu Statele Unite (în mai, când va veni şi preşedintele american Barack Obama), respectiv cu America Latină şi Uniunea pentru Mediterana.

Consolidarea relaţiilor cu America Latină, o apropiere, contestată, de Cuba şi consolidarea UPM se numără printre priorităţile Madridului, pe lângă obiectivul global de consolidare a rolului şi a vocii Celor 27 pe plan internaţional.

Agenda spaniolă vizează şi "o Europă mai socială" şi dezvoltarea egalităţii între bărbaţi şi femei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite