În Spania s-ar putea produce tsunamiuri de 15 metri înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii spanioli au descoperit că sudul Spaniei trăieşte cu riscul producerii de cutremure urmate de tsunamiuri de 1-2 metri în Marea Alboran şi de până la 15 metri pe litoralul atlantic, în Cadiz. În 1755 un tsunami similar a ucis 2.000 de oameni.

Litoralul sudic spaniol este în raza de acţiune a mai multor "focare" seismice, capabile să genereze valuri tsunami de până la 15 metri înălţime în Huelva şi litoralul atlantic al Cadizului, cum s-a întâmplat în 1755, şi de unu-doi metri înălţime în marea Alboran (vestul Mării Mediteraneene, înainte de strâmtoarea Gibraltar) şi în Baleare, scrie 20 minutos.

Acestea sunt concluziile unui studiu al investigatorilor Institutului de Hidraulică Ambientală din Cantabira, realizat în colaborare cu alte instituţii în cadrul proiectului european Transfer, care are ca obiectiv identificarea zonelor de risc de tsunami pe Vechiul Continent.

Rezultatele au fost publicate în trei articole în revista Turkish Journal of Earth Sciences, în care sunt examinate focarele de risc din trei zone: coasta Atlantică sudică a Spaniei, marea Alboran (unde mici cutremure au loc la fiecare 25 de ani) şi cutremurele din Algeria, care "trimit" valuri spre Insulele Baleare.

Citeşte pe adevarul.es de ce spun specialiştii că ar fi un "dezastru" un tsunami în zilele noastre şi de ce chiar şi valurile de 2 metri pot face victime.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite