Spania a încetat să mai fie o ţară ieftină. Costul vieţii a crescut cel mai mult din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costul vieţii în Spania a crescut cel mai mult din Uniunea Europeană, alături de cel din Grecia, din 2000 încoace, în timp ce salariul mediu spaniol este al doilea cel mai mic din Zona Euro, după cel din Portugalia.

Spania nu mai este o ţară ieftină. Cel puţin pentru marea majoritate a cetăţenilor europeni. Şi, bineînţeles, pentru spanioli înşişi, care au văzut cum, în ultimii ani, costurile au crescut încontinuu. Până la punctul în care, conform datelor cele mai recente ale Eurostat, Spania şi Grecia au ajuns ţările din UE în care costul traiului a crescut cel mai mult comparativ cu anul 2000, puţin înainte de introducerea în circulaţie a monedei euro. 14,5% în cazul Spaniei şi 14,8% în cazul Greciei sunt procentele cu care costul vieţii a crescut în această perioadă, informează Cotizalia.

În cazul Spaniei, consecinţa a fost că acum costul traiului s-au apropiat "milimetric" de media Uniunii Europene. Stabilind media UE 27 la o valoare de 100, Spania a atins anul trecut 97 de puncte, foarte departe de cele 85 de puncte estimate în anul 2000, când Spania era încă "o ţară ieftină".

Între aceşti ani, costul traiului s-a menţinut practic stabil în Germania (de la 106,5 puncte în 2000 la 106,4 puncte în prezent), a crescut cu 8% în Franţa, cu 7,5% în Portugalia şi cu 9,2% în Italia. Inclusiv în Irlanda, ţară care, asemenea Spaniei, a cunoscut un boom imobiliar şi o puternică creştere economică, costul traiului a crescut cu un procent mai mic. Concret: 9,1%. Ţara cu cel mai ridicat cost al vieţii este Danemarca (144,6 puncte), urmată de Finlanda şi Irlanda.

Dacă se face comparaţia doar cu Zona Euro, distanţia de Spania se măreşte la 7,5 puncte (104,9 comparativ cu 97,4), dar chiar şi aşa se observă o diferenţă mult mai mică. În anul 2000, diferenţa era de aproape 20 de puncte. Adică aproape triplu decât acum.

Eurostat oferă aceste date în termeni de paritate a puterii de cumpărare, ceea ce facilitează comparaţiile, eliminând efectul inflaţiei. Acestea sunt, deci, date reale şi nu nominale.

Citeşte pe adevarul.es care este salariul mediu în Spania şi cât de mare este acesta în raport cu celelalte economii europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite