Spania, singurul stat UE cu centrale ca la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar Spania şi Elveţia - care nu este, însă, în Uniunea Europeană - folosesc, în Europa, reactoare nucleare cu apă în fierbere, de acelaşi fel cu cel utilizat la centrala japoneză de la Fukushima.

Spania este singura ţară din UE în care operează reactoare nucleare cu apă în fierbere, acelaşi tip ca cel utilizat la instalaţia japoneză de la Fukushima, care acum suferă diverse probleme, după cutremurul şi tsunami-ul care au lovit nordestul Japoniei vinerea trecută, scrie 20 minutos.

Este vorba de centralele nucleare de la Cofrentes (Valencia), inaugurată în 1984, respectiv Santa Maria de Garona (Burgos), care a intrat în funcţiune în 1971, acelaşi an la care a fost inaugurată centrala japoneztă de la Fukushima.

Citeşte pe adevarul.es pe câţi ani primesc centralele nucleare europene licenţă de funcţionare

În Europa, dar în afara UE, mai sunt astfel de reactoare nucleare în Elveţia, care are şi ea două cu apă în fierbere, o tehnologie creată de compania General Electric în anii 50 şi alternativa la reactoarele cu apă sub presiune, mai uzuale.

Află ce sisteme de rezervă pentru generare a electricităţii folosesc centralele nucleare

"Nu există nicio indicaţie că una dintre tehnologii ar fi mai sigură decât cealaltă", a afirmat luni un înalt funcţionar european al sectorului, care a insistat asupra faptului că, dacă accidentul din Japonia a avut loc într-o centrală cu apă în fierbere nu înseamnă că acest model este mai periculos.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite