Un sfert din nou-născuţii din Spania sunt copiii imigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele provincii, precum Girona sau Baleare, 4 din 10 copii sunt străini. Acum zece ani, copiii imigranţilor abia dacă reprezentau 6% din totalul copiilor născuţi în Spania.

Numărul naşterilor înscrise în Registrul Civil cu cel puţin unul din părinţi de altă naţionalitate decât spaniolă a crescut direct proporţional cu sosirea a tot mai mulţi imigranţi, deşi cu un ritm mai scăzut. În zece ani, numărul străinilor rezidenţi în Spania a crescut de la 2% la 12% din totalul populaţiei, scrie ABC.

În aceeaşi perioadă, nou-născuţii cu mamă sau tată de altă naţionalitate au crescut de la 6% la 24% din totalul naşterilor. În ultimul an, nou-născuţii cu cel puţin unul din părinţi străin au fost în număr de 120.000, din totalul de 490.000 de nou-născuţi în ţară. Acum un deceniu, aceştia nu depăşeau numărul de 25.000. conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. Evoluţia a continuat, cu aproximativ două puncte procentuale pe an, până în 2009, când creşterea a încetat, cel mai probabil din cauza crizei economice, care a afectat în mai mare măsură imigranţii.

Zona mediteraneană, polul de concentraţie al copiilor cu părinţi străini

În ciuda acestei "frâne" în creştere, aportul imigranţilor la numărul de naşteri a fost crucial. Spania ajunsese în anii 90 să aibă una din cele mai scăzute rate ale natalităţii din lume. În aşa măsură încât numărul nou-născuţilor abia reuşea să compenseze numărul deceselor din fiecare an. Astfel, în 1998, nou-născuţii au depăşit doar cu 4.500 numărul persoanelor decedate în acelaşi an. Începând din acel an, imigranţii au început să contribuie în mare măsură la creşterea natalităţii.

Geografia fiilor imigranţilor are polul de atracţie în zona mediteraneană. Nimic surprinzător, dat fiind că în zonele de coastă sunt mai accentuate toate fenomenele care presupun ruptura modelului tradiţional de familie: aici se produc cele mai multe divorţuri, mai puţine căsătorii la Biserică şi mai mulţi copii ai cuplurilor care nu au trecut pe la registrul civil sau pe la biserică. Girona, Baleare, Taragona, Lleida, Castellon şi Almeria sunt cele şase provincii cu cel mai mare procent de copii străini.

Citeşte pe adevarul.es care sunt naţionalităţile care conduc în „clasamentul" naşterilor din părinţi străini în Spania, şi pe ce loc se situează româncele

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite