Un sondaj arată că europenii se îndoiesc de menţinerea Greciei în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii celor patru principale ţări din zona euro - Franţa, Germania, Spania și Italia- se îndoiesc de capacitatea Greciei de a menţine moneda comună, potrivit unui sondaj european Ifop-Fiducial publicat duminică de mai multe media.

Pentru marea majoritate a acestora, "banii împrumutaţi Greciei sunt bani pierduţi", deoarece Atena nu îi poate rambursa. Această opinie este împărtăşită de 85% dintre francezi, 84% din germani, 72% din spanioli şi 65% dintre italieni.

Ei sunt de asemenea pesimişti cu privire la problemele din zona euro, în ipoteza în care datoria greacă nu va fi salvată: 84% dintre francezi, 76% din germani, 90% din spanioli şi 88% dintre italieni cred că "dificultăţile vor creşte periculos".

Şi opinia potrivit căreia Grecia va reuşi să-şi reducă datoria şi deficitul cu ajutorul Uniunii Europene şi eforturilor sale proprii este minoritară pretutindeni, cu excepţia Italiei.

În caz de eşec, cei mai mulţi sunt favorabili excluderii Greciei din zona euro. Dar cei mai severi sunt germanii(78%) şi francezii (65%), în timp ce spaniolii (51%) şi italienii (49%) sunt mai indulgenţi, notează AFP, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte propriile lor ţări, majoritatea respondenţilor se opun revenirii la fosta monedă naţională: 74% dintre francezi sunt împotriva abandonării euro în favoarea francului, 75% din spanioli contra revenirii la pesetă şi 72% dintre italieni împotriva întoarcerii la liră. Opoziţia este mai puţin puternică printre germani, unde 61% dintre ei spun nu reintroducerii mărcii în circulaţie.

Acest sondaj a fost realizat online de Institutul de sondaj Ifop-Fiducial între 18 şi 21 iunie, potrivit metodei de cotă, pe eşantioane de 1.001 persoane în Franţa, 1.003 în Germania, 976 în Spania şi 967 în Italia.

El este publicat simultan de "Le Journal du Dimanche", "ABC" (Spania), "Bild am Sonntag" şi Corriere della Sera.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite