Serbia: O nouă bază militară în apropiere de Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele sârb Boris Tadici a inaugurat luni o bază militară, cea mai mare din Serbia, construită în sudul ţării, unde trăieşte o importantă minoritate albaneză, în apropiere de Kosovo, teritoriu a cărui independenţă nu este recunoscută de Belgrad, relatează AFP.

Baza "Sud" a fost construită pe o suprafaţă de 35 de hectare pe Muntele Cepotina, în apropiere de Bujanovaci. Aceasta urmează să găzduiască 1.000 de soldaţi profesionişti, a anunţat agenţia Beta.

"Toţi cetăţenii sârbi care doresc pacea şi stabilitatea şi mai bune relaţii interetnice trebuie să fie mulţumiţi de inaugurarea bazei Sud, spre deosebire de toţi cei care nu doresc pacea şi susţine crima organizată", a declarat Tadici la ceremonia de inaugurare. Baza Sud va avea o contribuţie esenţială la pregătirea soldaţilor care ar putea participa la misiuni internaţionale, a adăugat preşedintele sârb, fără a oferi însă mai multe detalii.

La ceremonie au asistat, de asemenea, premierul Mirko Cvetkovici, ministrul apărării Dragan Sutanovaci, precum şi şeful Statului Major, generalul Miloje Miletici.

Valea Preşevo (care include în special oraşele Bujanovaci şi Preşevo, cu populaţie majoritar albaneză), din apropierea Kosovo, a fost în 2000 şi 2001 scena ciocnirilor între forţele sârbe şi separatiştii din comunitatea albaneză, care doreau alipirea sudului Serbiei la Kosovo.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite