Sub semnul dezastrelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asigurarile in agricultura acopera o larga categorie de riscuri, fiind denumite sisteme pentru riscuri multiple. Acestea acopera, in cea mai mare masura, pierderile cauzate de intemperiile climatice

Asigurarile in agricultura acopera o larga categorie de riscuri, fiind denumite sisteme pentru riscuri multiple. Acestea acopera, in cea mai mare masura, pierderile cauzate de intemperiile climatice (seceta, inundatii, grindina, caderi masive de zapada etc), bolile animalelor (ca de exemplu boala vacii nebune) sau riscurile provenind din cultura plantelor modificate genetic. In septembrie 2005, Uniunea Europeana a creat Fondul de Solidaritate, ca un fond public pentru urgente, cu doua mari tinte: de a ajuta statele ai caror cetateni au trecut prin catastrofe, sa revina la conditiile normale de viata si sa finanteze servicii de interventie rapida pentru nevoile populatiei. Interventia rapida se refera, cu precadere, la asistenta financiara pentru refacerea infrastructurii de transport, a sistemului de sanatate, telecomunicatiilor, alimentarii cu energie, apa etc. Fondul acopera insa doar pagubele cauzate de dezastrele naturale, tehnologice sau de mediu, care depasesc anumite sume sau procente din PIB-ul tarii respective.
Mediatizarea catastrofelor, esentiala
Dar un alt factor despre care se vorbeste mai putin in calificarea pentru finantare din acest fond il reprezinta calitatea si cantitatea informatiilor care ajung la autoritatile din Bruxelles, responsabile cu administrarea fondurilor. In consecinta, o mai mare mediatizare a catastrofelor va usura sarcina oficialilor europeni care vor sa finanteze statele afectate. Prin crearea unei presiuni publice. De exemplu, cazul recentelor incendii din Spania si Portugalia, care, chiar daca au atins o suprafata cu mult mai mica si au cauzat un numar mai mic de victime decat recentele inundatii din Romania, au fost foarte bine mediatizate. Diverse posturi de televiziune cu acoperire in UE au dat zile intregi, din jumatate in jumatate de ora, stiri si imagini despre incendiile din Portugalia si Spania. Pentru comparatie, stirile si imaginile despre cele 31 de judete din Romania afectate de inundatii au intervenit extrem de putin la posturile de televiziune din UE, doar din a treia zi de inundatii. Si asa au dominat secventele cu taranii care luasera la bataie cu greble hotii prinsi in flagrant. Recent, Comisia Europeana a propus redactarea unei noi directive pentru reducerea riscurilor inundatiilor in UE. Proiectul exista deja pe Internet si isi propune sa evalueze riscurile privind producerea de inundatii, sa traseze o harta cu zonele inundabile si sa stabileasca planuri pentru reducerea riscurilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite