După seism, orăşelul italian Aquila s-a mutat din loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini din satelit arată că localitatea cea mai afectată de mişcările telurice din centrul Peninsulei s-a deplasat cu 15 centimetri. Numărul persoanelor decedate în urma cutremurului care a zguduit acum şase zile centrul Italiei a ajuns la 297. Căutările supravieţuitorilor iau sfârşit azi.

Din cauza seismului ce a afectat, în noaptea de cinci spre şase aprilie, regiunea Abruzzo din centrul Italiei, oraşul Aquila, cel mai intens zguduit de mişcările telurice, s-a deplasat cu circa 15 centimetri, a anunţat Agenţia Spaţială Italiană (ASI).

Constatările au fost făcute cu ajutorul unor imagini realizate după cutremur în regiunea Abruzzo prin intermediul sistemului satelitar Cosmo-Sky Med, cu scopul de a observa eventuale deformări ale suprafeţei terestre.

Între timp, bilanţul oficial al seismului a ajuns la 297 de morţi, dar acesta se poate agrava, dat fiind că operaţiunile de căutare a victimelor continuă până astăzi după-amiază.

Ieri, echipele de intervenţie încercau să găsească eventuali supravieţuitori sub rămăşiţele unei clădiri de patru etaje din Aquila, după ce aparatura specializată şi câinii utilitari au indicat existenţa unor semne de viaţă.

„Din păcate, poate fi vorba doar despre un animal sau despre nişte simple picături de apă”, a declarat Cari Luca, purtătorul de cuvânt al pompierilor.

Anchetă a Procuraturii

Trei specialişti au primit ca misiune din partea Procuraturii regiunii Abruzzo să înceapă verificarea materialelor folosite în construcţia clădirilor „noi” (cu o vechime de cel mult 15 ani) din Aquila.

Sunt vizate în mod special spitalul (care a suferit daune serioase după seism), căminul studenţesc (prăbuşirea lui a făcut zeci de victime), tribunalul şi clădirea care adăpostea Oficiul Cadastrului.

image

Pompierii au căutat şi ieri supravieţuitori într-o clădire din Aquila  Foto: Afp



Experţii vor analiza componenţa betonului şi a cărămizilor folosite la ridicarea edificiilor în cauză, existând suspiciunea că acestea conţineau un procent prea ridicat de nisip.

Astfel, deşi cutremurul nu a avut o intensitate crescută (specialiştii susţin că, în SUA, un asemenea seism de 6,3 grade pe scara Richter nu ar fi provocat pagube importante), clădirile respective au căzut precum nişte cărţi de joc suflate de vânt.

 Mai mult, ele au fost declarate iniţial ca respectând normele antiseismice, când, în realitate, lucrurile nu au stat deloc aşa.

Procuratura intenţionează să urmărească şi modul în care vor fi realizate viitoarele clădiri (Silvio Berlusconi a promis refacerea în totalitate a oraşului Aquila), de teama infiltrării Mafiei în operaţiunile de reconstrucţie. 

„Il Cavaliere” îşi oferă casele

La funeraliile naţionale de vineri (desfăşurate cu dispensa extraordinară a Papei Benedict al XVI-lea, dat fiind că, pentru lumea catolică, era Vinerea Mare), premierul italian a spus că  pune la dispoziţia sinistraţilor trei dintre vilele sale. 


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite