Un nou scandal ruso-ucrainean la orizont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Moscovei la Kiev, Viktor Cernomîrdin, a fost ameninţat cu expulzarea. Ambasadorul rus la Kiev, Viktor Cernomîrdin, riscă să fie expulzat, el fiind acuzat de „comentarii şi afirmaţii inamicale şi nediplomatice“ faţă de Ucraina şi liderii ei.

Şeful misiunii diplomatice ruse la Kiev a fost convocat marţi la sediul Ministerului ucrainean de Externe, unde i s-a înmânat o notă de protest de către şeful diplomaţiei ucrainene Vladimir Ogrîzko, care l-a atenţionat că pentru afirmaţiile sale ar putea fi declarat persona non grata pe teritoriul ucrainean, informează Ria Novosti.

„Ambasadorul Viktor Cernomîrdin a fost avertizat că faptele şi gesturile sale, în calitate de ambasador, contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice şi constituie o gravă încălcare a normelor eticii diplomatice şi ale dreptului internaţional şi sunt incompatibile cu statutul de şef al unei misiuni diplomatice“, precizează într-un comunicat Ministerul de Externe de la Kiev, citat de newsru.com.

Moscova califică demersul „regretabil“

Ministerul rus de Externe a reacţionat imediat şi a calificat acest demers al Kievului ca „un fapt regretabil“ şi ca un pas îndreptat spre accentuarea tensiunilor în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina.

Cernomîrdin a fost criticat de mai multe ori în ultima vreme de autorităţile de la Kiev pentru declaraţiile sale făcute în timpul conflictului energetic ruso-ucrainean din ianuarie, care a dus la întreruperea livrărilor către Europa via Ucraina.

Într-un interviu acordat în ianuarie postului rus de televiziune Vesti, ambasadorul Cernomîrdin declara că Rusia va renunţa pe viitor la utilizarea sistemului de gazoducte ucrainean pentru tranzitarea gazului spre ţările europene.

Recent, într-o altă declaraţie pentru cotidianul rus „Komsomolskaia Pravda“, Cernomîrdin critica conducerea de la Kiev. „Cu această conducere ucraineană nu se poate ajunge la înţelegere. Trebuie să vină alţi oameni, lucizi, normali“, afirma ambasadorul rus.

Diferende latente

După conflictul gazului de la începutul acestui an, în relaţiile ruso-ucrainene au apărut o mulţime de noi probleme   . Comerţul bilateral, graniţele, statutul Flotei ruse de la Marea Neagră - pe marginea tuturor acestor probleme sunt posibile scandaluri interstatale. 

Kievul chiar a anunţat recent că intenţionează să se adreseze Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga pentru delimitarea apelor teritoriale din Marea Neagră şi Marea Azov.

Moscova susţine  însă că nu este recomandabilă implicarea CIJ pentru soluţionarea problemelor cu Ucraina, deoarece posibilităţile unui proces de negociere între cele două state nu au fost epuizate“.

image

Cu această conducere ucraineană nu se poate ajunge la înţelegere. Trebuie să vină alţi oameni, lucizi, normali.

image


Viktor Cernomîrdin
ambasadorul Rusiei
la Kiev

Alţi ruşi indezirabili pentru Kiev

În ultimele luni, Ucraina a interzis intrarea pe teritoriul ei a doi deputaţi ruşi - Konstantin Zatulin şi Serghei Markov -, pentru declaraţii care „au adus atingere integrităţii teritoriale a Ucrainei“. La începutul anului 2008 era declarat persona non grata primarul Moscovei, Iuri Lujkov, pentru declaraţiile sale legate de portul ucrainean Sevastopol care, în opinia sa, trebuie să aparţină Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite