Povestea tinerei care a murit din cauza legilor irlandeze. „Ştiam că Irlanda e un loc bun pentru a-ţi creşte copiii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul tragic al tinerei din India care a murit după ce medicii dintr-un spital iralendez au refuzat să-i facă întrerupere de sarcină a fost preluat de presa din întreaga lume şi a stârnit o serie de proteste şi dezbateri politice cu privire la legile Irlandei.

Drama Savitei Halappanavar a declanșat o dezbatere aprinsă inclusiv în Parlamentul irlandez. Prim-ministrul Irlandei, Enda Kenny, a spus că aşteaptă rezultatele de la cele trei anchete derulate.

Moartea tragică a indienei a reamintit incertitudinea juridică de care se lovesc femeile gravide cu probleme grave de sănătate dintr-o ţară predominant catolică.

Praveen Halappanavar, soţul Savitei, a spus că reputaţia Irlandei de a fi „un loc bun pentru a creşte un copil" a fost un factor decisiv pentru întemeierea unei familii în această ţară.

Inspiraţi de poveştile prietenilor aflaţi în oraşul irlandez Galway, Savita şi Praveen s-au mutat acolo în 2008. Praveen lucrează ca inginer, iar ea era dentist.

Am auzit că Irlanda este un loc bun pentru a avea un copil. Majoritatea prietenilor de acolo au avut copii şi sunt în regulă, aşa că am decis să avem şi noi unul acolo", a povestit el pentru „The Irish Times", din oraşul natal al soţiei sale, Belgaum, din sud-vestul Indiei.

image

El şi Savita s-au adunat împreună cu câţiva prieteni la locuinţa lor din Galway, într-o sâmbătă de octombrie, pentru a le da veste minunată că aşteaptă un copil. Asta se întâmpla cu o seară înainte ca Savita să ajungă la Spitalul Universitar din Galway cu dureri puternice de spate.

„Savita era foarte emoţionată şi fericită. Sâmbătă am avut o mică reuniune, în cadrul căreia le-a spus tuturor prietenilor noştri vestea. Toţi apropiaţii au venit să ne felicite", şi-a amintit el.

Pe 21 octombrie, într-o dimineaţă de duminică, Savita, însărcinată în 17 săptămâni, a fost internată într-un spital, după ce s-a plâns de dureri de spate severe. Medicii au diagnosticat-o cu avort spontan. În ciuda rugăminţilor ei insistente de a-i fi făcută întrerupere de sarcină, având în vedere pericolul la care era supusă şi mai ales că fătul nu putea fi salvat, medicii au refuzat o astfel de procedură, invocând că inima fătului încă bate.

Abia când s-au oprit bătăile inimii copilului, pe 24 octombrie, medicii l-au scos din uter. Deşi devastată de vestea că a pierdut sarcina, Savita se gândea deja să rămână din nou însărcinată. Patru zile mai târziu, însă, a murit. Avea 31 de ani. Ulterior, un patolog a descoperit că tânăra contractase bacteria Ecoli şi făcuse septicemie.

Soţului i-a fost extrem de dificil să-i povestească familiei ce se întâmplase cu unica lor fiică. „Mulţi dintre cei din familia Savitei sunt doctori. Singura lor întrebare este cum de s-a putut întâmpla una ca asta în secolul XXI, când medicina este atât de avansată.

A trebuit să le explic totul, despre legea din Irlanda, potrivit căreia avortul este interzis. A trebuit să le spun că, din păcare, astea-s regulile în ţara în care noi trăiam atunci. Întrebarea de pe buzele tuturor este de ce medicii nu şi-au îndreptat atenţia asupra mamei. Viaţa ei era mai importantă pentru că bebeluşul oricum nu putea fi salvat", a spus el.

„Era perfect sănătoasă în ziua în care a intrat în spital. Cred, iar asta este doar bănuiala mea, că în noaptea de joi lucrurile s-au agravat, atunci când a făcut acea febră, când a avut frisoane. Probabil atunci deja infecţia pusese stăpânire pe întregul ei corp. Atunci era deja prea târziu pentru a se mai face ceva", a mai spus Praveen.

Furie îndreptată împotriva legilor irlandeze

Părinții Savitei au criticat legile din Irlanda şi au făcut un apel la guvern pentru a le schimba, măcar după acest incident. „Pentru a salva un copil care nu avea şanse de supravieţuire mi-au ucis fetiţa de 30 de ani. Vrem să se facă dreptate. Legile irlandeze trebuie să fie schimbate", cer părinţii tinerei.

image

Mii de oameni s-au adunat miercuri în fața Parlamentului Irlandei pentru a cere ca regulile stricte în privinţa avortului să fie mai relaxate, după vestea morții Savitei. Constituția Irlandei interzice avortul, dar o hotărâre a Curţii Supreme din 1992 a constatat că procedura ar trebui să fie legalizată în situațiile în care viața femeii este în pericol dacă va continua cu sarcina. Însă de atunci cinci guverne au refuzat să adopte o astfel de lege, lăsând spitalele irlandeze reticente în faţa unei întreruperi de sarcină.

Multe dintre irlandezele care doresc să facă avort, adică un număr estimat la 4.000 pe an, merg în Anglia, unde avortul a fost legalizat în 1967. Dar această opțiune este dificilă, dacă nu imposibilă, pentru femeile aflate în stare critică.

Spitalul din Galway a confirmat faptul că victima a murit după ce i-a fost refuzat avortul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite