France24: “În loc să declare război corupţiei, Traian Băsescu atacă presa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Guvernul român intră în luptă cu presa", astfel este intitulat un reportaj al postului francez de televiziune France24, care critică includerea presei printre ameninţările asupra siguranţei naţionale, după cum stipulează noua Strategie de Apărarea semnată recent de preşedintele Traian Băsescu.

"Presa - o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Aceasta este ceea ce crede Guvernul român, iar preşedintele Traian Băsescu tocmai a semnat o nouă lege privind strategia naţională, stabilind ce pot spune ziarele şi celelalte instutiţii de presă", relatează postul de televiziune France24 în debutul reportajului.

"Când citesc ziarele, autorităţile din România vor să vadă ştiri bune", comentează televiziunea franceză, adăugând că "acesta este motivul din spatele noii strategii naţionale a preşedintelui Traian Băsescu". "Jurnaliştii care critică instituţiile publice sunt văzuţi ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale", continuă France24.

Totodată, reportajul atrage atenţia că "jurnaliştii români sunt cunoscuţi pentru că spun ceea ce cred", amintind numeroasele materiale publicistice care denunţă modul în care Guvernul actual gestionează criza economică. În continuare, postul de televiziune menţionează că popularitatea Guvernului a scăzut după scandalurile de corupţie de la nivel înalt care au fost demascate şi dezbătute de mass-media.

Potrivit reportajului, în loc să declare război corupţiei, Traian Băsescu a ales un inamic mai vulnerabil: mass-media.

Vezi VIDEO cu o parte din reportaj pe adevarul.es

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată recent în CSAT.

"Este o vulnerabilitate. Pot da diverse exemple. Unul este chiar legat de o problemă pe care chiar eu am avut-o. Nu pun presa în cauză ca vulnerabilitate, ci campaniile incorecte. Spre exemplu, campania din campania electorală că familia ar fi implicată în trafic de armament pentru grupări teroriste", a declarat Traian Băsescu.

Reprezentanta Centrului pentru Studii Europene din cadrul institutului "Sciences Po" din Paris, Adina Crişan-Revol, invitată la France24 pentru a dezbate subiectul, a declarat: "Problema nu e dacă presa ar fi bună sau rea, ci e legată de libertatea de exprimare".

Totodată, reportajul France24 menţionează că declararea presei ca vulnerabilitate naţională este o mişcare de distragere a atenţiei organizaţiilor mass-media şi populaţie de la problemele actuale care afectează economia României.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite