România, la coada UE din punct de vedere al libertăţii presei
0
"Reporteri fără frontiere" a anunţat astăzi clasamentul anual al libertăţii presei, unul în care remarcă progresul Braziliei şi ţărilor din America Centrală, criticând însă "prăpastia" care se cască între "bunii" şi "răii" Europei.
"Reporteri fără frontiere" (RSF) a cerut astăzi eliberarea dizidentului chinez premiat cu Nobelul pentru Pace, Liu Xiaobo, lansând o avertizare Beijingului, criticând Mexicul şi subliniind avansul ţărilor din America Centrală şi al Braziliei în libertatea presei, scrie Publico.
"Dezvoltare economică nu înseamnă automat libertate a presei"
RSF a dat publicităţii astăzi cea de-a noua ediţie a clasamentului anual al libertăţii presei, în care au fost analizate 200 de ţări şi în care se afirmă că "mai mult ca niciodată observăm că: dezvoltarea economică, reforma instituţiilor şi respectul drepturilor fundamentale nu merg neapărat mână de mână".
Mexic, împreună cu Afganistan, Pakistan şi Somalia, sunt ţări "în război deschis, teatre de conflicte latente sau de războaie civile, în care situaţiile de haos devin perene, se ancorează într-o cultură a violenţei şi a impunităţii, unde presa este unul din principalele obiective", conform RSF.
S.U.A., locul 20, cea mai bună clasare a unei ţări din America
Statele Unite ale Americii se află pe locul 20, urmate de Canada, fiind cele mai bune clasări ale unor ţări din America în raportul RSF.
"Creştere economică nu înseamnă libertate a presei. Creşterea economică din ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) este destul de asemănătoare, clasamentul 2010 dezvăluie că există încă o importantă disparitate între situaţiile de libertate a presei", se arată în raport.
În acest context, RSF indică faptul că Brazilia se bucură de o evoluţie legislativă favorabilă, urcând 13 poziţii faţă de clasamentul din 2009, în timp ce India coboară 17 poziţii, până pe locul 122, în timp ce Rusia ocupă locul 140.
"În UE, creşte distanţa dintre cei buni şi cei răi"
În ceea ce priveşte cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, treisprezece dintre acestea se află în Top 20, iar 14 sunt sub poziţia 20. Printre acestea: Spania (39), Portugalia (40), Italia (49), România (52), Bulgaria (70) şi Grecia (71)
În Uniunea Europeană, "distanţa continuă să se mărească între cei buni şi cei răi", semnalează raportul, care subliniază cazurile Franţei (44) şi Italiei, pentru "nerespectarea protecţiei surselor informative, concentrarea mediilor de comunicaţii, lipsă de respect şi de răbdare a puterii politice faţă de jurnalişti şi munca acestora".