450 de români din Franţa lucrează pe cel mai mare şantier din Europa, dar locuiesc în “cocioabe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O localitate din nord-vestul Franţei s-a transformat într-o "mică Românie". Peste 500 de străini, majoritate români, au venit în oraşul Flamanville din regiunea Manche pentru a munci la cel mai mare şantier din Europa, relatează "France Soir". Ei trăiesc în aproximativ 250 de "cocioabe" înghesuite una într-alta, după cum descrie cotidianul francez, şi muncesc câte 10-15 ore pe zi.

Aceasta este situaţia a aproximativ 500 de muncitori străini, majoritatea de naţionalitate română, veniţi la Flamanville pentru a lucra pe şantierul super-reactorului EPR (European Pressurized Reactor). Presa relatează condiţiile mizere în care trăiesc străinii, mai ales după ce s-au sesizat şi sindicaliştii francezi cu privire la exploatarea la locul de muncă.

Muncitorii locuiesc în circa 250 de "cocioabe" sau "barăci dintr-o altă epocă", după cum descrie "France Soir". Într-o incintă de patru metri pătraţi locuiesc câte două persoane, iar în eventualitatea în care strică ceva din "baracă", plătesc penalităţi: un scaun rupt - 70 de euro, o arsură de ţigară - 20 de euro, o pată de murdarie pe podea - 25 de euro.

Jurnaliştii francezi au aflat toate acestea de la Dumitru, unul din cei 450 de muncitori români angajaţi prin compania Elco din ţară. Baraca lui are ferestrele tapetate cu ziare, pe care le-a acoperit cu steagul României, pentru a de feri de frigul din încăpere cauzat de izolaţia termică deficitară. Românul s-a plâns şi de faptul că un scaun a cedat sub greutatea lui, motiv pentru care trebuie să plătească 70 de euro.

Penalităţile aplicate au fost confirmate şi de un reprezentant al Ligii Drepturilor Omului, Jean-Philippe Decroux: "Avem o pagină întreagă de acest fel. În plus, nu au dreptul să primească oameni, nu au dreptul la vizite, nu au dreptul să fumeze în interior şi, după cum vedeţi, nu e un hotel de cinci stele".

Pe lângă acestea, străinii muncesc câte 10-15 ore pe zi. "Este ştiut că, în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, acestea nu sunt deloc asemănătoare pentru salariaţii străini şi cei francezi, dar aici este imposibil să ştii cum sunt plătiţi şi cate ore lucrează în realitate", a atras atenţia Jack Tord, reprezentant al sindicatului CGT pentru santierul reactorului nuclear.

Decroux a povestit cazul unui străin care a refuzat să închidă ochii în faţa condiţiilor în care era nevoit să locuiască: "Luna trecut, unul a îndraznit să se plângă. În mod straniu, a fost trimis înapoi în ţară".

"Ce-i mai rău este că toată lumea de aici ştie şi toţi tac. Trăiesc într-o teamă permanentă şi încep din ce în ce mai mult să se plângă de condiţiilor de locuit nedemne", a adăugat Decroux.

Totuşi, reprezentanţii de la Inspecţia Muncii nu pot face mai nimic pentru a ameliora situaţia. "Nu putem trimite Inspecţia Muncii pentru că doar Autoritatea privind Securitatea Nucleară este competentă în această privinţă", a explicat Jack Tord.

La şantierul viitorului reactor nuclear EPR lucrează, în total, 3.200 de oameni, dintre care aproximativ o mie este de altă naţionalitate decât franceză.

Străinii "obişnuiesc să uite de orele de muncă", motiv pentru care compania care conduce şantierul viitorului reactor nuclear EPR, Bouygues, a favorizat angajarea acestora, potrivit acuzaţiilor lui Tord. "Un român care vine să lucreze trei luni în Franţa nu se dă înlături de la ore suplimentare de muncă, scopul lui este să facă bani în plus", a explicat un specialist al unei agenţii locale de plasare de forţă de muncă, citat de publicaţia "France Soir".

De altfel, cei mai numeroşi muncitori străini de pe şantierul EPR sunt români, urmaţi de portughezi. Conaţionalii noştri sunt în număr de aproximativ 450, fiind recrutaţi prin intermediul companiei Elco din România.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite