Republica Moldova: Voronin va fi audiat pentru evenimentele din aprilie 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voronin ar putea fi audiat pentru evenimentele din aprilie 2009
Voronin ar putea fi audiat pentru evenimentele din aprilie 2009

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi omul care a condus Serviciul de Informaţii şi de Securitate (SIS), urmează să fie audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009, după cum informează agenţia Info-Prim Neo.

Conform sursei citate, acest lucru a devenit cunoscut după audierile la care a fost supus în seara zilei de marţi, 19 ianuarie, Vladimir Botnari, fostul comisar general al Chişinăului.

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a fost citat să se prezinte vineri, în calitate de martor, în faţa procurorilor, pentru audieri pe tema evenimentelor violente din 6-7 aprilie 2009, a anunţat Procuratura Generală, într-un comunicat citat de Info-Prim Neo în pagina electronică.

Audierea fostului preşedinte urmează să aibă loc vineri, 22 ianuarie, la ora 14.00 la sediul Procuraturii Generale.

Vladimir Botnari a fost audiat de către procurorul Sergiu Roşu, fiind bănuit de neglijenţă în serviciu în dosarul evenimentelor din aprilie. După audieri, acesta a declarat presei, că are destule probe pentru anchetatori şi judecători, pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

Botnari susţine că nu a văzut că în seara zilei de 6 aprilie acţiunile au purtat în mare parte carcater paşnic. Potrivit fostului comisar general al Chişinăului „de acelaşi lucru au fost convinşi şi organizatorii acţiunilor”. „Cu părere de rău, ulterior, nici organizatorii, nici alte forţe nu au putut să dirijeze cu acea mulţime, cu acei cetăţeni care s-au prezentat la acele evenimete”, afirmă Vladimir Botnari.

Întrebat de jurnalişti ce s-a petrecut în comisariatele de poliţie în zilele de 7 şi 8 aprilie 2009, acesta a spus că poliţiştii au lucrat pentru a stabili circumstanţele evenimentelor şi că la moment nu există nicio sentinţă de judecată care ar demostra faptul că cineva dintre cetăţeni ar fi fost maltratat. „Când vor fi asemenea sentinţe, acele persoane care au fost vinovate de maltratarea cetăţenilor, vor purta răspunderea corespunzătoare”, a spus Botnari.

Sergiu Garabagiu, şeful direcţiei urmărire penală din cadrul Procuraturii Generale a declarat că toate persoanele care au tangenţă cu evenimentele din aprilie vor fi citate şi audiate, inclusiv ex-preşedintele Vladimir Voronin.

„Cauza este una foarte complicată şi de mari proporţii şi este necesar ca toate persoanele să fie audiate pentru a confirma sau infirma vinovăţia anumitor persoane, urmărirea penală trebuie să fie obiectivă sub toate aspectele. Sperăm ca mult mai repede de un an să fie finalizat acest dosar. Din fiecare audiere apar şi tot apar persoane noi. Din declaraţiile domnului Papuc conchidem că este necesar de a fi audiat Vladimir Voronin”, precizează reprezentantul procuraturii. Tot în acest dosar va fi audiat şi şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate de atunci, Artur Resetnicov.

Recent, Procurorul General, Valeriu Zubco, a dispus crearea unui grup de lucru care va investiga cauza penală declanşată în privinţa ex-ministrului afacerilor interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarului general al capitalei Vladimir Botnari.

Grupul de lucru este constituit din trei procurori din cadrul Direcţiei exercitare a urmăririi penale a Procuraturii Generale, Sergiu Roşu, Corneliu Bratunov şi Vlad Moşneaga.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite