Campania prezidenţială tensionată din Ucraina a luat sfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina s-a încheiat vineri într-un climat tensionat, lăsând să se presupună că vor avea loc manifestaţii la sfârşitul scrutinului de duminică ce se anunţă strâns.

Opozantul prorus Viktor Ianukovici şi primul ministru Iulia Timoşenko şi-au adunat susţinătorii în centrul Kievului.

"Îi cer lui Dumnezeu să ne dea înţelepciune şi îi cer iertare pentru toate actele nedrepte şi incorecte comise de puterea pe care eu de asemenea o reprezint", a declarat dna Timoşenko, în timpul unei rugăciuni colective în centrul Kievului în faţa mai multor sute de susţinători ai săi.

La câteva sute de metri distanţă, un concert pop era dat în onoarea rivalului ei, care o întrecea cu zece puncte în primul tur.

"Ora victoriei se apropie... Am observat timp de cinci ani cum ei au distrus ţara... Poporul le va arăta un cartonaş roşu şi îi va trimite la pensie politică", a declarat Ianukovici.

Viktor Ianukovici a promis marelui public într-o emisiune televizată să lupte contra corupţiei şi a pledat în favoarea unei prese libere şi independente, înainte de a adăuga că informaţiile publicate asupra sa în mass-media 90 la sută nu erau adevărate.

Invitată la un alt canal, dna Timoşenko la rândul ei a cerut iertare ucrainenilor dacă nu a fost întotdeauna la înălţimea aşteptărilor lor. "Dar valorile mele nu s-au schimbat", a dat ea asigurări.

Ca un semn de tensiuni existente după o campanie agresivă, serviciile secrete ucrainene au anunţat la rândul lor în timpul serii arestarea unui bărbat în posesie de dispozitive explozive şi de arme de foc ce 'ar fi putut comite o crimă în timpul' adunărilor electorale, scrie Agerpres.

În ultimele zile, candidaţii s-au acuzat reciproc de pregătire a unor fraude electorale şi dna Timoşenko a ameninţat cu manifestaţii masive, aminteşte AFP. Rivalul său a respins aceste acuzaţii, estimând că adversara sa se comportă ca cineva în pierdere. "Oamenii normali nu se duc să manifesteze", a comentat Ianukovici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite