UPDATE Poliţia britanică a reluat schimbul de informaţii cu serviciile americane, la nici 24 de ore de la suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia britanică a reluat schimbul de informaţii cu serviciile americane, în urma unei scurte suspendări, după ce colegii lor au divulgat presei o serie de informaţii din ancheta cu privire la atentatul sângeros de la Manchester, soldat cu 22 de morţi, relatează The Guardian.

UPDATE 19.03 Potrivit „The Independent“, secretarul de Stat american Rex Tillerson a declarat, la Londra, că Statele Unite îşi asumă responsabilitatea deplină pentru scurgerile de informaţii privind atentatul de la Manchester.

„Ne asumăm responsabilitatea totală pentru acest lucru şi, în mod clar, regretăm că s-a întâmplat“, a spus Tillerson la întâlnirea cu ministrul britanic de Externe Boris Johnson.

„În ceea ce priveşte publicarea de informaţii în mod neadecvat (…), cu siguranţă condamnăm acest lucru“, a adăugat el.

Tillerson, care urmează să viziteze şi Manchester, a adăugat că, „în toată America, inimile sunt îndurerate“ după atentatul de la Manchester Arena.

Şeful diplomaţiei americane a dat asigurări că relaţia specială dintre Statele Unite şi Marea Britanie va rezista în pofida scurgerilor de informaţii şi a dat asigurări că cele două ţări se vor concentra pe intensificarea luptei împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic.

- Ştirea iniţială

Suspendarea, anunţată joi, a durat mai puţin de 24 de ore.

Acesta gest a vizat să transmită un mesaj puternic agenţiilor americane în domeniul aplicării legii cu privire la cât de sensibile au fost informaţiile divulgate.

Mark Rowley, oficialul britanic cu cel mai înalt grad în lupta împotriva terorismului, a confirmat că Londra a primit „asigurări proaspete“ de la Washington şi că britanicii şi americani colaborează din nou îndeaproape.

Această suspendare a fost impusă după ce oficiali americani au divulgat unor jurnalişti americani identitatea atacatorului de la Manchester, Salman Abedi, şi alte detalii oferite Washingtonului de Poliţia din Manchester şi de către echipa de la Londra a lui Rowley.

Poliţia voia să ţină secret numele atactorului timp de 36 de ore, pentru ca eventuali complici ai lui Abedi să nu fie puşi în gardă.

Ministrul britanic de Interne Amber Rudd i s-a plâns miercuri secretarului american pentru Securitate Internă John Kelly şi i-a cerut asigurări că nu se va repeta, însă ziarul The New York Times (NYT) a publicat după aceea detalii de la locul atentatului, inclusiv fotografii în care apare detonatorul şi rucsacul în care a fost ascuns dispozitivul exploziv.

Poliţia britanică a transmis, aşa cum face de obicei, detalii despre anchetă în baza de date centrală americană, pentru a fi accesate de specialişti în lupta împotriva terorismului, criminalişti şi alţii.

Londra beneficiază de resursele Washingtonului, iar o suspendare îndelungată ar fi afectat lupta împotriva terorismului, scrie The Guardian.

Alianţa în domeniul informaţiilor Five Eyes - între Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă - este unul dintre grupurile cu cel mai apropiat schimb de informaţii din lume.

Schimbul de date de la poliţie constituie doar o mică parte a activităţii acesteia.

Principalul obiectiv al alianţei este cooperarea între agenţii de supraveghere - precum Cartierul general pentru comunicaţii al Guvernului (GCHQ) şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) - în domeniul culegerii şi analizării informaţiilor.

Serviciile britanice de informaţii interne (MI6) şi externe (MI5) şi omologii lor americani FBI şi CIA fac de asemenea parte din grup.

Serviciile britanice de informaţii se bazează mult pe Statele Unite în domeniul lor. GCHQ, MI6 şi MI5 nu s-au alăturat poliţiei în această scurtă suspendare a schimbului de informaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite