Europa vrea un minerit fără cianuri / Gold Corporation: "Un atac împotriva României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care interzice folosirea cianurilor în minerit. Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) consideră că votul din plenul Legislativului european este un atac orchestrat împotriva României.

Legislativul european  a adoptat o rezolutie prin care se cere interzicerea folosirii cianurii în exploatările miniere din UE, cu 488 de voturi pentru, 48 împotrivă şi 57 de abţineri. Amendamentele susţinute de unii eurodeputaţi români, prin care se arăta că interzicerea tehnologiilor care folosesc cianuri va duce va închiderea mai multor mine din Europa şi va creşte dependenţa faţă de importuri, au fost respinse.

"Rezoluţia adoptată astăzi este un semnal extrem de puternic transmis de Parlamentul European în legatură cu modul în care trebuie să se faca mineritul în Europa şi, în viitor, în lume. Pentru ca există posibilităţi alternative de a face minerit fără a utiliza cianura, o substanţă extrem de vătămătoare nu numai pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung", a spus Renate Weber, citată de euractiv.ro.

Rezoluţia nu este obligatorie.

RMGC: Votul din PE privind cianurile, un atac orchestrat împotriva României

Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) consideră că votul din Legislativul european prin care se solicită interzicerea mineritului pe bază de cianuri, "demonstrează doar un atac orchestrat şi fără scrupule împotriva României şi  a dezvoltării sale viitoare".

"Votul de astăzi al Parlamentului European nu are niciun efect juridic şi nu schimbă legislaţia aplicabilă în prezent pentru mineritul din UE. România respectă în totalitate legislaţia europeană cu privire la minerit. Această legislaţie a fost revizuită în urmă cu doar patru ani, ca urmare a unei analize şi dezbateri complete şi detaliate, care asigură utilizarea cianurii în condiţii de siguranţă, creând în acelaşi timp locuri de muncă şi contribuind la dezvoltarea tuturor statelor membre", se arată într-un comunicat al RMGC.

Potrivit celor de la RMGC, legislaţia nu are nevoie de alte îmbunătăţiri deocamdată, lucru evidenţiat clar de comisarul european Cecilia Malmström: "Având în vedere prevederile stricte ale Directivei şi absenţa unor alternative viabile, o interdicţie generală a folosirii de cianuri în extragerea aurului nu pare potrivită în acest moment".

Iniţiativa legislativă privind interzicerea cianurii în minerit zace la Parlamentul României de peste un an de zile, deşi majoritatea românilor o susţin. Cu ocazia comemorării a zece ani de la producerea dezastrului ecologic de la Baia Mare, ungurii au spus că vor o lege europeană pentru interzicerea substanţei folosite în procesul de extragere a aurului. Află de ce legea care interzice folosirea cianurii zace în Parlament.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite