Partidul Piraților a câștigat 15 locuri în parlamentul din Berlin. Rezultatul i-a surprins și pe candidați

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul Piraţilor a câștigat 15 locuri în parlamentul din Berlin.
Partidul Piraţilor a câștigat 15 locuri în parlamentul din Berlin.

Partidul Piraților a câștigat 8,9% din voturi la alegerile legislative din Berlin, ceea ce înseamnă că toți cei 15 membri și-au asigurat câte un loc de legiuitor în parlament, informează New York Times în ediția online. Rezultatul i-a surprins până și pe membrii partidului, care au promovat o singură idee în timpul campaniei: libertatea internetului.

Candidații, care au între 20 și 30 de ani, s-au prezentat în fața clădirii fostului parlament prusac, purtând tricouri și bluze de training. Ei sunt acum reprezentanții celor care i-au votat.

„Nu e un partid neserios", a declarat pentru NY Times Christoph Bieber, profesor în științe politice la Universitatea din Duisburg-Essen. Chiar dacă mulți dintre cei care i-au votat au făcut-o pentru a protesta, Pirații îndeplinesc o nevoie reală pentru votanții care nu au de-a face cu politica și simt că nu sunt reprezentați. „Pe internet, partidul Piraților a găsit un subiect neexploatat de celelalte partide politice", a mai spus Bieber.

Întrebat ce schimbare reală ar putea aduce un partid mic, Andreas Baum, candidatul principal al Piraților, a spus: „simplul fapt că celelalte partide se întreabă cum am câștigat aceste voturi e deja un progres".

Alegerile din Berlin, care s-au desfășurat duminică, au avut rezultate surprinzătoare. Democrații liberi, partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel în parlamentul federal, s-au prăbușit din nou, primind mai puțin de două procente din voturi, mult mai puțin decât minimul de 5% necesar pentru a primi un nou mandat. Partidul Verde și-a continuat ascensiunea pe scena politică germană și are șanse mari să devină unul dintre partidele de guvernământ din Berlin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite