Vizita Papei Benedict al XVI-lea în Berlin: germanii au păreri împărțite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Benedict al XVI-lea va vizita Berlinul
Papa Benedict al XVI-lea va vizita Berlinul

Când Papa Benedict al XVI-lea va ajunge în Berlin în această săptămână, el va fi întâmpinat în țara sa natală de un cancelar luteran, un primar homosexual și un președinte Romano-Catolic divorțat și recăsătorit, informează Huffington Post în ediția online.

Amploarea unor potențiale conflicte sociale și religioase reprezentate de conducerea Germaniei reflectă starea unei națiuni care este mândră, dar uneori indiferentă și antagonistă, de suveranul pontif născut în Germania și biserica pe care o reprezintă.

Într-o intervenție în weekend la o televiziune germană, înaintea vizitei sale din 22-25 septembrie, Benedict le-a spus telespectatorilor că e foarte emoționat de vizita sa în Berlin și discursul din parlamentul german.

„Toate acestea nu reprezintă turism religios, cu atât mai puțin un spectacol", a declarat Papa în vârstă de 84 de ani, născut Joseph Ratzinger, dumincă la televiziunea germană ARD. „E vorba despre readucerea lui Dumnezeu în viziunea noastră; Dumnezeu, care deseori lipsește (din viețile oamenilor - n.r.), dar e atât de necesar".

Nu toți germanii sunt atât de convinși.

Au fost organizate proteste la toate opririle programate ale Papei în călătoria sa de patru zlie. Unii parlamentari ai opoziției au spus că nu vor participa la discursul său din parlament, iar câteva grupuri de homosexuali și studenți au anunțat că vor protesta în Berlin și Erfurt.

„Suntem împotriva discriminării, a tratamentului inegal și a interzicerii prezervativelor și vrem ca toată lumea să înțeleagă asta", a declarat Joerg Steinert, directorul Asociației germane pentru homosexuali și lesbiene, pentru Associated Press Television News.

Primarul homosexual al Berlinului, Klaus Wowereit, a spus că salută vizita suveranului pontif în capitală și că se va întâlni cu el personal. În același timp, și-a exprimat înțelegerea pentru protestele plănuite de homosexuali, reprezentanții stângii și alte grupuri din Berlin.

„E de așteptat ca într-un oraș ca Berlinul, oamenii să fie critici cu Biserica Catolică și să exprime asta", a mai spus primarul.

Spre deosebire Bavaria, landul natal al Papei, Berlinul e majoritar protestant ori profan - o rămășită a deceniilor de regim comunist.

Chiar și în Freiburg, un oraș majoritar catolic din sud-vest - ultima oprire în călătoria Papei, un grup numit „Freiburg fără Papa" a imprimat tricouri care ilustrază catedrala istorică a orașului cu un prezervativ roz.

Organizatorii bisericii spun că suveranul pontif știe de protestele programate, dar că a ales să se concentreze pe cei 260.000 de oameni care sunt așteptați la liturghiile de pe stadionul olimpic din Berlin și un aerodrom din Freiburg, dar și la o slujbă ecumenică istorică, care se va ține împreună cu luteranii germani în căminul Reformei Protestante.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite