VIDEO Vatican: Papa nu poate fi donator de organe, trupul său aparţine Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Benedict al XVI-lea nu poate fi donator de organe, trupul său aparţinând Bisercii Catolice. Afirmaţia a fost făcută de un secretar papal, după ce s-a aflat că actualul Suveran Pontif a avut card de donator de organe în perioada în care era cardinal şi locuia în Germania.

Până în aprilie 2005, Papa Benedict al XVI-lea era cunoscut drept cardinalul Joseph Ratzinger şi locuia în Germania, unde era înscris în rândul donatorilor de organe încă din anii '70. După alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice, cardul de donator a fost lovit de nulitate.

Informaţia a apărut în presă după ce un doctor din Germania a folosit fosta calitate a Papei pentru a recruta noi donatori. În replică, secretarul Sfântului Scaun, monsegniorul Georg Gaenswein, a precizat într-o scrisoare deschisă: "Este adevarat că un simplu cardinal poate avea un card de donator, dar, în ciuda declaraţiilor publice contrare, acest lucru încetează să mai fie valabil atunci când el este ales sef al Bisericii Catolice".

Secretarul papal a dorit, prin scrisoarea sa, să pună capăt discuţiilor pe aceasta temă, informează AP. El a atras atenţia că orice referire la cardul de donator al Papei reprezintă o greşeală, deoarece documentul a devenit "fără valoare", după alegerea acestuia la şefia Vaticanului, în aprilie 2005.

Ba mai mult, trupul Suveranului Pontif aparţine Bisericii, conform explicaţiilor arhiepiscopului polonez Zygmunt Zimowski, care conduce Biroul de Sănătate de la Vatican. "Se înţelege că trupul unui Papa rămâne intact deoarece aparţine întregii Biserici", a declarat Zimowski pentru cotidianul italian "La Repubblica".

Vezi VIDEO cu Papa Benedict al XVI-lea, în vizită la mormintele predecesorilor săi

Până la sfârşitul secolului al XIX-lea, organele Papilor erau scoase, pentru a face îmbălsămarea mai eficientă. Tradiţia scoaterii organelor a fost abolită de Papa Pius al X-lea, la începutul anilor 1900.

Documentele istorice atestă existenţa a aproxtimativ 100 de morminte papale, unde se odihnesc mai puţin de jumătate din cei 264 de suverani ai Bisericii Catolice, de la Sfântul Petru până la Papa Ioan Paul al II-lea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite