Ollie Rehn: România şi Bulgaria nu erau pregătite să adere la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul comisar european pentru extindere, desemnat acum pentru afaceri economice şi monetare, Ollie Rehn, a declarat pentru cotidianul belgian "La Libre Belgique" că, în 2007, Bulgaria şi România nu erau pregătite să adere la UE.

Potrivit lui Rehn, pe atunci CE nu avea dreptul de a impune veto în negocierile de preaderare.

"De aceea, împreună cu preşedinţia olandeză a UE de atunci, am propus mecanismul de control şi clauza ce ar amâna aderarea, dacă ar fi necesar. Însă noile Cabinete din Bulgaria şi România au întreprins reforme serioase", a explicat Rehn.

Oficialul european a precizat că, din păcate, nu poate spune că toate lucrurile din procesul de aderare a celor două state din Europa de Est au fost în ordine, dar subliniază că situaţia s-a îmbunătăţit în cei doi ani de când fac parte din Uniunea Europeană.

Acceptarea candidaturii României şi Bulgariei pentru a deveni state membre ale Uniunii Europene, a dat o lecţie Comisiei Europene. Forul executiv al UE a învăţat să nu stabilească o dată fermă de aderare la UE pentru vreo ţară înainte de încheierea negocierilor de aderare, precum şi să ceară criterii mai stricte de aderare, cum se întâmplă acum cu Croaţia.

"În ceea ce priveşte Turcia, nu am deschide niciun capitol din negocieri înainte să fim siguri că legile privitoare la libera exprimare sunt deplin reformate. Calitatea este mai importantă decât rapiditatea", a spus Rehn.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite