3.000 de minori români, exploataţi de reţele de prostituţie şi cerşetorie în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 3.000 de copii români sunt exploataţi de reţelele de prostituţie şi cerşetorie în Franţa, a atras atenţia, miercuri, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. Oficialul francez a precizat, totodată, că vrea să discute cu autorităţile de la Bucureşti despre un acord privind condiţiile de repatriere a acestora.

Potrivit publicaţiei "Le Figaro", Consiliul Constituţional al Franţei a cenzurat o lege de ratidicare a unui acord franco-român din februarie 2007, care prevedea repatrierea minorilor exploataţi prin prostituţie şi cerşetorie, de grupările criminale de pe teritoriul francez. Motivul cenzurării legii de ratificare invocat de membrii Consiliului Constituţional ţin de garanţiile insuficiente în privinţa căilor de recurs pe care le conţinea acordul.

Citeşte şi:
Parlamentul francez a aprobat definitiv acordul cu România privind minorii abandonaţi

Acţiune europeană împotriva delincvenţei romilor. "România este principala vizată"

În discursul său în faţa Adunării Naţionale, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a amintit că acordul franco-român "are ca obiectiv consolidarea protecţiei minorilor români neînsoţiţi prezenţi pe teritoriul francez (...) şi organizarea repatrierii lor".

"Acest acord a fost ratificat de România, care ne cere cu insistenţă să facem acelaşi lucru", a precizat oficialul francez.

Potrivit acestui acord, judecătorul pentru minori sau Parchetul sunt autorizaţi să ordone repatrierea în regim de urgenţă a unui minor în România. Dar Consiliul constituţional a subliniat că atunci când măsura de repatriere este luată de Parchet, nicio cale de recurs nu permite contestarea ei, încălcând dreptul minorului. Această dispoziţie a fost cenzurată.

"În prezent, urgenţa rămâne aceeaşi. Există în Franţa 3.000 de minori români neînsoţiţi care din nefericire sunt exploataţi în reţele de prostituţie sau cerşetorie organizată" şi "faptul că nu avem un text nu îi ajută", a avertizat Lellouche.

"Ne vom adresa Guvernului român pentru a găsi o bază pentru un alt acord", a adăugat el în faţa parlamentarilor.

Problema imigranţilor ilegali români a fost în centrul unei polemici între Paris şi UE după intensificarea expulzării romilor către România şi Bulgaria, decisă în cursul verii de către preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite