România la reuniunea UE de la Palma de Mallorca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Airbus A400M ar trebui să rivelizeze cu avioanele de transport strategic americane, de tip Hercules şi C-17
Airbus A400M ar trebui să rivelizeze cu avioanele de transport strategic americane, de tip Hercules şi C-17

O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Viorel Oancea, a participat, în zilele de 24 şi 25 februarie, la Reuniunea Informală a miniştrilor apărării din ţările Uniunii Europene.

Reuniunea a fost organizată de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE în insulele Baleare, la Palma de Mallorca.

Un comunicat al Ministerului român al Apărării anunţa că temele reuniunii sunt abordarea globală a răspunsului UE la crize, operaţiile militare şi contribuţia diferitelor state la Politica de Securitate şi Apărare Comună, dezvoltarea capacităţilor militare la nivelul UE, aspecte instituţionale rezultate în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, precum şi principalele relaţii de parteneriat ale Uniunii în securitatea internaţională.

Pe de altă parte, reprezentanţii UE au precizat că principalele subiecte au fost sprijinul umanitar al Europei pentru Haiti, operaţiile militare ale UE în Bosnia şi acţiunile maritime de combatere a pirateriei de-a lungul coastei de est a Africii.


O altă temă importantă discutată la Palma de Mallorca, in paralel cu reuniunea UE, a fost legată de viitorul avion de transport strategic Airbus A400M. Acesta este cel mai scump proiect de cooperare militară derulat vreodată de ţările europene. România nu participă la acest program.

Ţările înscrise în proiectul A 400 M sunt Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Luxemburg, Spania şi Turcia. Airbus A 400 M va fi rivalul european al avioanelor de transport strategic americane, de tip Hercules şi C-17. Avioane model C-130 Hercules are în dotare şi Armata Română.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite