Actele de vandalism continuă la Berlin. E "prima treaptă spre terorism"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a patra noapte consecutiv, Berlinul a fost scena actelor de vandalism. Alte 12 maşini au fost incendiate, doar săptămâna aceasta numărul autoturismelor arse ajungând la 50.

Un val de acte de vandalism trezeşte îngrijorarea autorităţilor germane, politicienii de la Berlin comparând incidentele de săptămâna aceasta cu atacurile din ani ‘70 ale Fracţiunii Armata Roşie, cunoscută ca una din cele mai violente grupări teroriste de după al Doilea Război Mondial.

Anarhiştii au încendiat patru nopţi la rând zeci de maşini, numărul total al autovehiculelor avariate intenţionat la Berlin - de la începutul anului - depăşind 300, a transmis AP. Cifra este considerabilă dat fiind că în 2010 numărul incidentelor s-a ridicat la 54, iar în 2009 la 221.

Poliţia berlineză a arestat trei suspecţi şi a oferit 5.000 de euro recompensă pentru informaţii care pot ajuta forţele de ordine să-i prindă pe responsabili.

image

Autorităţile din capitala germană consideră vinovate de actele de vandalism grupările extremiste de stânga şi exclude vreo legătură cu revoltele violente din Marea Britanie, iscate la început de august. Comandantul poliţiei din Berlin, Margarete Koppers, într-un interviu publicat de cotidianul Berliner Zeitung, a declarat că unii dintre autorii incendierilor "sunt apropiaţi de mişcări de stânga".

Expertul pentru politică internă, social-democratul Dieter Wiefelspütz, a emis mai multe avertizări privind escaladarea violenţei şi a clasificat seria incidentelor drept „o primă treaptă spre terorism", a notat thelocal.de.

Şeful uniunii poliţiei germane, Rainer Wendt, a măturisit că "poliţia nu se poate descurca singură" şi a cerut "toleranţă zero" faţă de acest comportament.

În timp ce majoritatea politicienilor de la Berlin au solicitat, la rândul lor, ajutorul societăţii civile care trebuie să fie, în permanenţă, vigilentă la astfel de acte de vandalism, un membru al partidului conservator Creştin Democrat,  Wolfgang Bosbach, a comparat incidentele cu actele de terorism ale Fracţiunii Armata Roşie (RAF) din anii '70.

"Teroarea RAF a început tot «doar» prin incendieri într-un anumit punct", a declarat Bosbach, în cadrul unei emisiuni a televiziunii N24. "Aşadar pericolul este prezent şi este o chestiune de timp până violenţa va fi îndreptată spre populaţie", a adăugat Wolfgang Bosbach.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite